Dva z mužů, devětatřicetiletý a šestadvacetiletý, jsou nyní ve vazbě, důvodem jsou obavy, že by v trestné činnosti pokračovali dál. Třetího zadrženého policisté vyšetřují na svobodě.

„Pachatelé jsou ze Šumperska, ale zadrženi byli na Orlickoústecku. Nejstarší z mužů měl pronajatý domek na samotě, drogy vyráběli v přístřešku a převážně na Šumperku je pak distribuovali,“ vysvětlil ředitel územního odboru šumperské policie Libor Giesel.

Pohyb a aktivity pachatelů policisté sledovali delší dobu, do domku je pak přijela zatknout pořádková jednotka. Zásah se obešel bez komplikací, jen šéf party policisty poněkud překvapil. Před policejním komandem se totiž ukryl pod manželskou postelí.

Ilustrační foto.
Policisté hledají svědky nehody v Lošticích

Policie si pro pachatele přišla právě ve chvíli, kdy vyráběli další várku pervitinu. Ani o další důkazy nebyla při domovní prohlídce nouze. Navíc se jedná o delikventy v minulosti už trestané, jeden z nich se vrátil z výkonu trestu teprve v červnu. Právě kvůli své trestní minulosti se rozhodli pervitin vyrábět až v sousedním okrese. Zde by údajně byli policistům příliš na očích.

„Kromě marihuany, pervitinu, kompletní varny jsme v domě našli nelegálně drženou pistoli s tlumičem i střelivo. Zbraň nyní budou zkoumat experti, zda nefigurovala také v jiných případech trestné činnosti,“ sdělil vrchní komisař Rostislav Brückner. Prohlídka kůlny mimo jiné odhalila i motocykl, který byl ukradený v roce 2011.

Ilustrační foto
Po ztraceném houbaři pátral i vrtulník

V domě měli muži také větší množství peněz v české i polské měně. Léky, ze kterých se pervitin vyrábí, jezdili nakupovat do Polska. Tam je totiž stále volný prodej léků, zatímco u nás určité medikamenty nelze koupit ve větším množství a některé jsou navíc jen na lékařský předpis. Pro polské lékárníky jsou tak čeští výrobci drog vděčnou klientelou. Léky pachatelé převáželi na motorce, jeden z mužů bude navíc obviněn i z maření výkonu úředního rozhodnutí. O řidičské oprávnění totiž před časem kvůli dopravním přestupkům přišel.

Zadržení již bylo obviněni z nedovolené výroby a držení omamných látek, za což může soud uložit i několikaleté vězení.