Motoristé se nemusejí obávat žádných sankcí, tentokrát se jedná o preventivní akci, která se uskuteční v době od 8 do 12 hodin v Zábřežské ulici v Šumperku na parkovišti před hřbitovem.

„Hranice propustnosti čelních a bočních skel  stanoví  deset let starý zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Právě propustnost skel je součástí technické způsobilosti vozidla. Přístroje na měření při běžných silničních kontrolách ale policie obdržela teprve nedávno,“ vysvětlil mluvčí šumperské policie Josef Bednařík.

Podle policistů normám nevyhovují především vozy, které mají ztmavená skla již z výroby, ale jejich majitelé si ještě na ně přidají další fólii. Jenže pokud sklo nevyhovuje předpisům, řidič by měl zjednat nápravu, jinak riskuje nepříjemný postih.

„V tomto případě hrozí bloková pokuta na místě až do výše pěti tisíc korun. Pokud je však jejich hodnota propustnosti nižší než dvacet procent, je věc řešena ve správním řízení. Tam se výše pokuty pohybuje od pěti do deseti tisíc. Řidiči navíc hrozí zákaz řízení od šesti měsíců až do jednoho roku a pět trestných bodů,“ vysvětlil policejní mluvčí.

Sobotní akcí, při které žádné pokuty padat nebudou, se policisté snaží vyjít řidičům vstříc, o měření je totiž velký zájem. Zvýšil se hlavně poté, co se stejná kontrolní měření konala v jiných okresech Olomouckého kraje. Měření ovšem téměř všude skončila nevalně, většina kontrolovaných vozů měla skla daleko tmavější, než připouští norma.