Soused z ubytovny popisoval ve středu u Krajského soudu v Olomouci obžalovaného Rudolfa L. jako nekonfliktního člověka. Vzpomněl na to, že v den, kdy k hádce došlo, společně s dalšími muži popíjeli v jednom z pokojů zábřežské ubytovny Jamajka. „Najednou tam přiběhl pobodaný, řekl, kdo ho zranil. Položil jsem ho na zem a držel mu prsty na ráně na krku, hodně krvácel. Pak přišel útočník s nožem v ruce a ptal se, jestli ho má dorazit. Odstrčil jsem ho a poslal pryč," popisoval dramatické odpoledne svědek.

Znalec z oboru psychiatrie potvrdil, že obžalovaný trpí takzvanou disociální poruchou osobnosti. Opakovaně páchá trestnou činnost a netrpí pocity viny ani výčitkami svědomí. Zároveň je také závislý na alkoholu. Psycholog popisoval, že Rudolf L. má sklony k agresivitě. „Za střízliva je ještě dokáže potlačit, pod vlivem alkoholu už ne. Možnost nápravy je u něj minimální," poznamenal soudní znalec.

Státní zástupkyně pro obžalovaného navrhovala za pokus o vraždu trest okolo 17 let vězení. Obhájce upozornil, že se senior tehdy mohl jen bránit útoku ze strany poškozeného, který jej opakovaně provokoval. Snažil se soud přesvědčit o tom, že muž neměl v úmyslu spolubydlícího zabít a že se mohlo jednat o nezbytnou obranu.

Senát Krajského soudu v Olomouci se však s jeho názorem neztotožnil, obžalovaného poslal za pokus o vraždu na 17 let do vězení. „Nutná obrana je v tomto případě vyloučena, v pokoji ubytovny tehdy nedošlo k žádnému velkému zápasu. Reakce obžalovaného byla velmi nepřiměřená. Chtěl spolubydlícího usmrtit, zranil ho na mnoha místech. Když útočil na krk, věděl, že může způsobit smrt," řekl k rozsudku předseda senátu Aleš Vašků. Senát podle něj nenalezl žádné polehčující okolnosti. Rudolf L. byl v minulosti již třináctkrát pravomocně odsouzen, kromě vraždy také za loupež, ublížení na zdraví, útok na veřejného činitele nebo výtržnictví.

Státní zástupkyně se po vynesení verdiktu vzdala práva na podání odvolání, obžalovaný se však odvolal přímo v soudní síni. Případ tak bude mít za několik měsíců pokračování u Vrchního soudu v Olomouci.