Podle dobře obeznámeného zdroje své podřízené psychicky terorizovala dnes již bývalá ředitelka Veronika Rybová, která ve funkci na vlastní žádost skončila k poslednímu srpnu.

Jedna z bývalých pracovnic muzea Hana Hošková se nyní u soudu domáhá ochrany osobnosti a náhrady nemajetkové újmy.

Po svém tehdejším zaměstnavateli požaduje odškodnění v částce více než tři sta tisíc korun.

Podle její advokátky Balkis Al-Wahaishiové Hana Hošková kvůli nevhodnému chování ze strany nadřízené trpěla psychickými problémy a musela vyhledat pomoc psychiatra, ke kterému stále ještě dochází.

Nehoda mezi Hanušovicemi a Starým Městem
Řidička objížděla překážku, vletěla do stromu
Ředitelka Vlastivědného muzea Jeseník Veronika Rybová na snímku z roku 2012.
Ředitelka jesenického muzea končí

Podjatost soudkyně?

Soudní jednání ale vůbec nezačalo. Právní zástupce žalované strany totiž podal námitku pro podjatost soudkyně a přísedících.

Podle něj je senát ovlivněný článkem v místním periodiku Jesenický týdeník. Vydavatel listu Miroslav Chovanec před několika dny totiž uveřejnil, že soud bude řešit průlomovou kauzu týkající se šikany ve významné instituci v Jeseníku. Nic konkrétního kromě data konání soudu přitom neuvedl.

„Jednání se ruší a o podané námitce pro podjatost nyní bude rozhodovat Krajský soud Ostrava,“ uvedla soudkyně Ivana Ondryášová.

Advokátka Hany Hoškové rovněž potvrdila, že se několikrát snažila dosáhnout smíru mimosoudní cestou.

„Mé mandantce by dostačovala omluva, což ovšem protistrana odmítá,“ konstatovala Balkis Al-Wahaishiová.

Dodala, že ve prospěch její mandantky by měla svědčit řada lidí, většinou jde rovněž o bývalé pracovníky muzea a další případní svědci se jí ještě stále ozývají.

Ředitelka muzea Veronika Rybová i její právník se k věci vyjádřit odmítli.

Ivona Novohradská pracuje jako operátorka v call centru ČEZ Distribuce v Zábřehu.
Na poruchové lince chtěl volající řešit i erotiku

Problémy i v Litoměřicích

Veronika Rybová působila na vedoucí pozici jesenického muzea deset let. Předtím pracovala také jako ředitelka Městských kulturních zařízení v Litoměřicích, ale i tam měla vyhrocené vztahy se svými podřízenými.

Podle informací z Litoměřického deníku, který o problémech v městské instituci informoval v roce 2007, měla Rybová zaměstnance ponižovat, urážet a vytvářet atmosféru strachu.

Týž rok jí litoměřičtí radní bez udání důvodu z funkce odvolali. VÍCE ZDE

Deník tehdy uvedl, že vedení města vadila ředitelčina špatná personální politika a s tím spojená častá obměna zaměstnanců MKZ.

I v jesenickém muzeu se pracovníci často střídali. 

V lokalitě pod sídlištěm 9. května v Dukelské ulici v Jeseníku se nachází letní koupaliště, fotbalové hřiště a sportovní hala. V budoucnu by zde mohl přibýt zimní stadion a bazén.
Třetí pokus? Jeseník znovu uvažuje o krytém bazénu