„Ve vazbě jsem neoprávněně strávil dva roky a tři dny. Přišel jsem o všechno. Rodina se mi rozpadla, nemohl jsem splácet úvěr, takže můj dům i dílna šly do exekuce. Psychické problémy mám dodnes. Vazba je mnohem horší než výkon trestu. Nemůžete tam dělat prakticky nic, žít v prostoru několika metrů čtverečních je ubíjející," řekl Jiří Kostelecký.

Celý podivný příběh začal v roce 1997. Tehdy Jiří Kostelecký jako majitel autodílny v Petrově nad Desnou policii upozornil na zlodějskou partu, která ho nutila ke spolupráci. Šlo o legalizaci kradených aut, která pak putovala do zemí bývalého Sovětského svazu. Zašitá autodílna v osadě Terezín u Petrova nad Desnou by byla pro nekalé podnikání ideální. Gang navíc obchodoval s padělanými penězi. Jiří Kostelecký začal s policií spolupracovat. Při komunikaci s podsvětím postupoval podle instrukcí kriminalistů, kteří potřebovali zloděje načapat při činu. Nakonec při jedné z akcí, kterou policie monitorovala, Kostelecký sehrál roli volavky.  Při fingovaném obchodu s padělanými dolary, který se odehrál v Uherském Hradišti, gang akčně pozatýkalo policejní komando. Jenže do vazby putoval i Jiří Kostelecký a záhy byl obviněn ze spolupachatelství trestného činu padělání a pozměňování peněz.

„S policií jsem tehdy spolupracoval a jednal podle jejich pokynů, zatčení byl pro mě těžký šok. Najednou ze mě udělali zločince. Zřejmě jsem toho příliš věděl a policie mě potřebovala odstranit," míní Jiří Kostelecký.

Chyběli svědci i důkazy, tak ho pustili

Případ se v roce 2000 dostal před Krajský soud v Brně, který rozhodl, že je Jiří Kostelecký je vinen. Následovala série odvolání a soud nakonec Jiřího Kosteleckého zprostil obžaloby. Chyběli svědci, důkazy, obžaloba byla postavená poněkud „na vodě."

„Postupem orgánů činných v trestním řízení se cítím značně poškozen. Z vazby jsem byl propuštěn tři dny poté, kdy uběhla zákonem stanovená dvouletá lhůta. Navíc mi byl přidělen právník, který v té doby již byl vyškrtnutý ze seznamu advokátů, ale přesto se účastnil líčení. Celé řízení se neúměrně protahovalo," argumentuje Jiří Kostelecký.

Po ministerstvu spravedlnosti nyní požaduje odškodnění 3,5 milionu korun za nemajetkovou újmu. Tři soudy mu již požadavek zamítly, jejich verdikt ale letos v lednu Ústavní soud zrušil.

„Stigma trestního stíhání, které na člověku neprávem ulpí, nelze odčinit jen soudním výrokem, trvá-li stíhání příliš dlouho," odůvodnil nález Ústavního soudu předseda Pavel Rychetský.  Pře o odškodnění se tak vrací na začátek, datum soudního jednání zatím určeno nebylo.