Takto si na odpočívadle pro cyklisty v osadě Červený Důl v Uhelné na Jesenicku zařádilo šest místních dětí. Cestou ještě zdemolovaly autobusovou zastávku v centru Uhelné. K výtržnictví se však nakonec přiznal pouze jeden chlapec.

„Vypadá to tu jako po nájezdu kobylek,“ zhodnotil řádění party mladých vandalů starosta Uhelné Ludvík Juřík (KDU-ČSL). Vypátrat viníky nebylo podle jeho slov těžké.

„Je to parta výrostků místních Romů, kteří se potloukají po Uhelné. Když jsme k nim přijeli s policií, nejdřív rodiče své děti zatloukali. Vše mají na svědomí dva kluci a čtyři holky. Nejstaršímu není více jak šestnáct a dívky chodí do základní školy. K činu se nakonec přiznal patnáctiletý hoch, který vzal vše na sebe,“ řekl starosta a pokračoval: „Jsem naštvaný. Člověk dělá vše pro to, aby tu mezi lidmi nebyly třecí plochy. Obzvláště Romové jsou citliví, když jim někdo něco vytýká, a hned to nazývají rasismem. Na druhou stranu však dělají vše pro to, aby na ně byli občané naštvaní,“ podotkl Juřík.

Starosta nehodlá nechat případ vyšumět. Není to totiž první případ vandalství, který má stejná parta na svědomí. „Jedna z dívek si z altánu uprostřed obce udělala WC a močí přímo před lidmi a na domluvy nedá,“ řekl starosta, který je připravený hledat veškeré možnosti, aby se chování problémových romských rodin změnilo.

„Oni by se měli snažit se začleňovat a ne abychom jim neustále ustupovali a zametali cestu. S policií chci řešit zrušení dovolenky pro šestnáctiletého hocha, který byl umístěn v diagnostickém ústavu. Se sociálním odborem budu jednat o odebrání tří dětí z rodiny,“ dodal Juřík, kterému již došla trpělivost.

První trest si mladí vandalové už odbyli. Nesměli se zúčastnit májových oslav v obci. „Nedá se nic dělat, musejí pochopit, že se chovají špatně,“ vysvětlil Juřík.