Terčem podomních prodejců či dealerů energetických společností se často stávají senioři. O praktikách obchodníků by mohla dlouze vyprávět Jana Novotná ze Šumperka. Její mamince je osmdesát let. Stejně jako řada lidí z této generace je stará paní důvěřivá a zástupcům nejrůznějších společností otevře dveře.

Maminka paní Novotné a má problémy s pamětí. Toho zneužívají dealeři různých energetických firem. „Stalo se, že maminka podepsala osm různých smluv na dodávky plynu a elektřiny. Nepamatuje si totiž, co podepsala. My teď telefonujeme a zjišťujeme, komu máme vlastně platit, aby nám elektřinu a plyn neodpojili," popisuje prožité peripetie paní Novotná.

Když šla na poštu, aby inkaso na energie přepsala na sebe a dalším komplikacím tak zamezila, pracovnice u přepážky jí mezi řečí sdělila, že zdaleka není s takovými problémy jediná.

Jesenickým radním došla s podobnými praktikami trpělivost. Vydali nařízení, kterým ve městě zakázali podomní a pochůzkový prodej. Od prvního října nebudou smět nejrůznější prodejci nabízet zboží nebo služby dům od domu. Podobně budou mít například zástupci mobilních operátorů zakázáno lákat na ulicích nové klienty.

„Obchodník, který nemá s klientem sjednanou schůzku, takže k němu nejde na pozvanou návštěvu, jej po zazvonění na zvonek nesmí obtěžovat s nabízením," řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Ve městě zaznamenali několik stížností na podomní prodej a až do současnosti neměli nástroj, jak obchodníky vykázat. Často tímto způsobem nabízeli své služby dealeři energetických firem či mobilních operátorů.

„Byli neodbytní, stáli ve dveřích a starý člověk tomu nátlaku často podlehl. Osobně jsem se starými lidmi řešila, aby se vyvlékli z toho, co podepsali," poznamenala Fomiczewová.

Nové nařízení si pochvalují i strážníci městské policie. Přesně totiž popisuje, co je to podomní prodej. Strážníci tak budou moci různé obchodníky lépe postihnout. „V minulosti jsme se s touto formou prodeje setkali. Například u lidí, kteří prodávají deky, objíždí půlku okresu a zaměřují se na staré lidi," řekl velitel městské policie Jeseník Pavel Šuranský.

Co má člověk dělat, když u jeho dveří dealer zazvoní? „Řekne, že je to v rozporu s nařízením města a že zavolá policii," radí Fomiczewová.

Podle Šuranského bývá problémem, že senioři často kontaktují policii až po chvíli, kdy se jim celá věc rozleží v hlavě. V tu chvíli jsou ale prodejci už dávno pryč.

„Je otázka, zda mají senioři ponětí, že je takové jednání protiprávní. Budeme s nimi v kontaktu a upozorňovat je na to, že když se podomní prodejce v domácnosti objeví, můžou nás hned kontaktovat, abychom mohli zajistit důkazy," dodal Šuranský.

Podobné nařízení, jako bude od října platit v Jeseníku, by Jana Novotná přivítala i v Šumperku. „Jedině taková vyhláška by mohla řešit problém, který máme. V současnosti jsme v těchto případech bezmocní," posteskla si.