„Trestní oznámení se týká škody způsobené městu Šumperk ve výši 6 316 623 korun plus úroky z prodlení. Chceme hájit zájmy občanů, neboť se jedná i o jejich peníze Dokument jsem osobně odvezl na Okresní státní zastupitelství v Olomouci," uvedl jeden z iniciátorů, zastupitel za hnutí ANO Tomáš Menšík.

Zmíněnou částku nespokojení zastupitelé vypočítali z dokladů městské akciové společnosti Podniky města Šumperka. Ty pronajímají hotel Sport patřící do komplexu zimního stadionu. Jenže až loni na podzim vyšlo najevo, že bývalý nájemce, firma Jirdos, neplatil faktury za energie. Dluh přitom narůstal dlouhou řadu let. Firma Jirdos je nyní v insolvenci a přiznává nulový majetek. Část pohledávky navíc společnost Jirdos rozporuje s tím, že některé fakturované náklady za energie šly na provoz zimního stadionu, nikoliv hotelu. Nicméně tehdejší ředitel PMŠ Luděk Šperlich připustil, že vůči dlužníkovi postupoval shovívavě a na svou funkci rezignoval. Na post šéfa PMŠ je nyní vyspáno výběrové řízení.

Pod trestní oznámení týkající se nevymáhání dluhu v hotelu Sport se podepsalo pět členů šumperského zastupitelstva ze tří stranických uskupení, hnutí ANO, PRO – REGION a KSČM. Podpisy připojili i čtyři občané. Situací v PMŠ a hlavně důvody, proč statutární orgány PMŠ problém dlouho neřešily, se opoziční zastupitelé začali zabývat hned po svém zvolení po loňských komunálních volbách.

„Přes veškeré dotazy jsme nedostávali odpovědi. Naposled jsem radě města položil konkrétní otázky na řešení. Odpověď jsem dostal po třiceti dnech, ale žádná opatření z nich nevyplývají. Proto jsme podali trestní oznámení," konstatoval Tomáš Menšík.

Ve zmíněné interpelaci se zastupitel Menšík například dotazoval, kdo za škodu nese hmotnou odpovědnost. Jak uvedl šumperský starosta a zároveň předseda představenstva PMŠ Zdeněk Brož, jedná se již třetí trestní oznámení za poslední roky, které vychází z okruhu stejných oznamovatelů.

„Možná by bylo dobré nejdříve stejně pompézně pohovořit o tom, jak dopadla nebo dopadají ta předcházející trestní oznámení na předražené zakázky v Šumperku z podnětu ředitele Ekozisu Blažka a krytý bazén z podnětu opoziční zastupitelky Dvořákové-Kocourkové. Představenstvo PMŠ nemá v tuto chvíli potřebu podání dalšího trestního oznámení jakkoliv komentovat," uvedl předseda předtavenstva PMŠ Zdeněk Brož. Také představitelka uskupení PRO - REGION Zdeňka Dvořáková Kocourková, která se rovněž podepsala pod trestní oznámení, není spokojená s komunikací se statutárními orgány PMŠ. Nedávno zaslala současným i bývalým funkcionářům PMŠ výzvu, aby jí informovali, jak plnili své povinnosti.

„Odpověď jsem nedostala od žádného z oslovených," řekla Zdeňka Dvořáková Kocourková.

Akciová společnost PMŠ, jejím stoprocentním vlastníkem je město, spravuje majetek v řádu stamilionů korun. Hotel Sport se nyní snaží pronajmout, ale ze strany firem je zájem nulový. Jak již dříve předseda představenstva Zdeněk Brož uvedl, provoz hotelu a zimního stadionu je propojen tak, že měření dodávek energií pro jednotlivé subjekty je nemožné. To v důsledku vede k tomu, že samotný hotel nemůže generovat zisk.