Policie k případu, který se stal ve středu 2. listopadu v Postřelmově na Šumpersku, uvolnila v pátek bližší informace.

Útok se stal v jednom z rodinných domů v obci před osmnáctou hodinou. Na svého dvaasedmdesátiletého dědečka a na jeho pětašedesátiletého společníka ze sousedství, který k němu velmi často chodil na návštěvy, zaútočil devatenáctiletý vnuk.

Několik dní předem si za tímto účelem zakoupil masivní „rambo“ nůž.

Mladý muž se na vraždu obou seniorů velmi pečlivě připravoval.

„Dělal si dokonce poznámky s různými body, jak bude postupovat. Ale jeho představa byla velmi naivní, laická a nedokonalá,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Jan Lisický.

Ilustrační foto
Dvě vraždy za čtyři dny. Týden, jaký Šumpersko nepamatuje. Co vše je dosud známo

Pobodaný dedeček dál ve vážném stavu

Mladík po činu z místa utekl. Policisté po něm okamžitě začali pátrat. Uzavřeli veškeré přístupové cesty do obce a po velmi krátké době mladíka nalezli a zadrželi na jedné z ulic. Museli přitom použít hrozbu namířenou střelnou zbraní.

Starší z napadených utrpěl tři bodnořezné rány, dvě na krku a jednu v obličeji. S vážnými poraněními byl převezen do Fakultní nemocnice v Olomouci, kde je ve vážném stavu udržován v umělém spánku.

„Tato situace stále trvá,“ potvrdil mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Mladší z napadených mužů byl převezen do nemocnice v Šumperku s bodnořeznými zraněními na hlavě. Agresor mu navíc razantním útokem zlomil lebeční kost.

Ilustrační foto
Vražedný běs ve Velkých Losinách po lysohlávkách? Nepravděpodobné

Alkohol i drogy negativní

Motiv mladíkova činu policisté neznají. Alkohol agresor nenadýchal, negativně vyšel i test na drogy. Mladík nebyl v minulosti nikdy trestně stíhán.

„Už od prvního kontaktu s podezřelým se jeví jako velmi pravděpodobné, že ve hře bude duševní stav mladého muže. Bude předmětem velmi pečlivého znaleckého zkoumání,“ doplnil Jan Lisický.

Policisté mladíka obvinili z pokusu dvojnásobné vraždy, šumperský soud během pátku rozhoduje o jeho vzetí do vazby.

Bytovka ve Velkých Losinách, kde mělo v noci na pátek 28. října dojít k vraždě.
Mladík, který v Losinách ubodal kamaráda, nezemřel kvůli střelným zraněním

Hrůzný týden na Šumpersku

Zločin v Postřelmově je na Šumpersku třetím případem vraždy nebo pokusu o ni během jediného týdne. V úterý 25. října zavraždila podle kriminalistů šestadvacetiletá žena svého měsíčního syna, v pátek 28. října brzy ráno v bytovce ve Velkých Losinách ubodal osmnáctiletý mladík svého o rok mladšího známého.

Policisté ho při jeho běsnícím útoku dvakrát postřelili do ruky, po převozu do nemocnice pachatel zemřel. Soudní pitva však prokázala, že smrt pachatele nesouvisela se střelbou zasahujícího policisty.

Podle Jana Lisického souběh vážných případů nesouvisí s regionem, ročním obdobím nebo náladami ve společnosti.

„V nějakém časovém úseku vždy nějaké teritorium v nápadu trestné činnosti dominuje a po nějaké době se trestná činnost přesune jinam. Není to nijak neobvyklé. Je pravda, že letos je počet vražd vyšší než v několika minulých letech. Letos řešíme desátou vraždu a je teprve začátek listopadu,“ poznamenal Jan Lisický. V předcovidových letech řešila policie v Olomouckém kraji ročně kolem osmi vražd.