Pro policisty začalo rozplétání pečlivě připraveného podvodu oznámením firmy, která se specializuje na poskytování nebankovních půjček. „Tato firma nebyla sice poškozena, ale upozornila policii na podivné jednání několika osob. Ty se snažily získat úvěry pomocí padělaných dokladů," uvedla mluvčí policie Tereza Neubauerová.

Ukázalo se, že podobnou zkušenost má i dalších osm firem, které nabízejí úvěry. Tři osoby na stejné doklady od nich získaly nebo se pokusili inkasovat půjčky až 800 tisíc korun.

Vše začalo už v roce 2012. Jednapadesátiletý podnikatel si tehdy vzal několik úvěrů v hodnotě kolem dvou milionů korun. Splácení ale chtěl vyřešit hodně krkolomným způsobem. Po dvou měsících si opatřil falzifikát ruského úmrtního listu a začal se vydávat za úředně mrtvého. „Jeho blízcí přitom nic netušili," uvedla policejní mluvčí Neubauerová. „Mrtvý" podnikatel sám sobě vyřídil dědické řízení, na úřadech odevzdal doklady a dokonce si zaplatil pohřeb.

Střídavě se pak začal vydávat za neexistující osoby nebo svého bratra. Podvodně tak vyřídil úvěry, odkoupil si již založené firmy a čile podnikal. Jedinými příjmy se staly machinace mezi jeho třemi firmami, při kterých získal vratky na odpočtu DPH. Všechny mužovy aktivity stály na padělaných dokumentech, které ho nakonec prozradily. Zaznamenala je jedna z úvěrových společností, která dala jako první avízo policii.

„Zjistili jsme, že se pod fiktivními jmény žádající půjčku se skrývá jedna osoba, která navíc měla zemřít," konstatovala Tereza Neubauerová.

Muže, který podnikal ze „záhrobí," policisté zadrželi a při domovních prohlídkách našli padělané doklady, firemní doklady i faktury. Kriminalisté, kteří spolupracovali s analytickým oddělením, museli prolomit desítky účtů. Nakonec se jim podařilo získat finance a věci v hodnotě 400 tisíc korun. „Najít správný směr se nám podařilo až po několikaměsíčním prověřování a zjišťování informací. Kriminalisté se neustále vraceli na začátek," popsala komplikované rozplétání případu Tereza Neubauerová.

Muž je nyní obviněn z podvodu, úvěrového podvodu, krácení daně, padělání veřejné listiny i zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Za to mu hrozí osmiletý trest odnětí svobody.

Mrtví ožívají po letech

V kraji v posledních letech „ožili" již tři lidé, kteří byli úřady prohlášení za mrtvé. Loni se policie setkala s případem muže, který si přišel na radnici v Jeseníku vyřídit nový občanský průkaz a při tom se ukázalo, že je „mrtvý" od roku 2010. Šest let předtím totiž měl nastoupit do vězení, ale zmizel a rodina o něm neměla žádné zprávy. Po celou dobu se přitom skrýval na Vsetínsku a používal cizí identitu.

Podobný případ se stal i v Šumperku, kdy soud musel zrušit usnesení z roku 2000. Tehdy prohlásil za mrtvého muže pohřešovaného od roku 1994. Dotyčný se ale po letech ozval a uvedl, že po celou dobu žil v zahraničí. Jeho identitu se podařilo prokázat pomocí DNA.