„Neznámý pachatel odcizil z mostu nad železniční tratí  v Mohelnici sto kusů zábradelních svodidel. V současné době se čeká na odborné vyjádření, které by mělo upřesnit škodu. Ta vznikla městu Mohelnice," uvedl mluvčí krajské policie Josef Bednařík.

Podobný případ vyšetřují i kriminalisté v Olomouci. Dvě stovky výplní kovového zábradlí ukradli zloději před dvěma týdny na třech mostech nad silnicí R35 ve směru z Olomouce na Lipník nad Bečvou. Ke ochranné kovové prvky zmizely na mostech mezi Velkou Bystřicí a Svésedlicemi, Přáslavicemi a Svésedlicemi a mezi Velkou Bystřicí a Velkým Týncem.

„V prvním případě zmizelo sedmdesát čtyři kusů výplní mostního zábradlí, ve druhém sedmdesát pět kusů a na třetím mostě chybí padesát výplní," vypočítal těsně po krádeži vedoucí Střediska údržby Olomouc Jaroslav Loun.

Vysvětlil, že svodidla na všech konstrukcích zůstala. Výplně pažení na mostu u Velkého Týnce zloději sundali pouze na jedné straně. „Na druhé polovině byly povolené šrouby. Pokud by se výplň uvolnila, mohlo dojít k tragédii, protože pod stavbou vede frekventovaná komunikace," konstatoval Jaroslav Loun. Pracovníci krajské správy silnic proto mosty zkontrolovali, šrouby utáhli a svařili, aby už nešly povolit. Silničářům vznikla škoda za téměř čtyři sta tisíc korun.

Kromě trojice mostů nad rychlostní komunikací zloději kradli kovové prvky taky na mostcích v nedalekých polích.

Před dvěma lety zloděj ukradl i několik tun nových kovových svodidel, které byly původně určeny jako bezpečnostní prvek na komunikaci R46. Pachatele policisté dopadli. České inspekce životního prostředí za to letos v březnu uložilo pokutu 200 tisíc korun provozovateli sběrny na Prostějovsku, který kradená svodidla vykoupil. Škodu na majetku tehdy policisté odhadli na 400 tisíc korun.