O tom, zda stanovené podmínky dodržuje, jednal v pondělí ráno krajský soud v Olomouci. K jednání se dostavil obžalovaný i státní zástupkyně.

Pětiletá podmínka, která začala platit loni 12. července, zahrnuje například úhradu způsobené škody ve výši 4 800 korun, docházku k probačnímu úředníkovi či vyhýbání se požívání alkoholu v nadměrném množství.

Nekola se však za uplynulé období drobným prohřeškům nevyhnul. Dopustil se například krádeže cyklistických rukavic.

„Bylo to nedorozumění. Při nákupu zboží jsem zapomněl vyndat z košíku rukavice. Než jsem to stačil vysvětlit, byla u mě ochranka,“ objasnil v soudní síni a označil se za smolaře.

Pije sice méně, ve volných chvílích však nepohrdne tvrdým alkoholem. Navíc nedodržel několik domluvených schůzek s probačním úředníkem.

Nehoda osobního auta v Postřelmově
Řidička vletěla do stromu, auto udělalo přemet na střechu

Podaná ruka

Soudce Martin Lýsek přesto žháře z Mohelnice ani tentokrát do vězení neposlal. Přihlédl k faktu, že Nekola se snaží, změnil zaměstnání, aby vydělával víc a mohl splácet dluhy, i místo pobytu, aby se odpoutal od lidí, kteří jej stahovali dolů.

„Cítím, že se to v posledních měsících zlepšilo. Jde to správným směrem. Za polehčující okolnost považuji i to, že se pan Nekola k dnešnímu jednání dostavil. Do vězení tedy zatím nemusí,“ rozhodl Lýsek.

Kladl však důraz na dodržování podmínky. „Budete se podrobovat orientačním dechovým zkouškám, pravidelně dodržovat termíny schůzek s probačním úředníkem a splácet škodu. Jestli ne, uvidíme se znovu,“ dodal.

Obě strany s rozhodnutím soudu souhlasily.

„Bude to těžké, ale obžalovaný musí brát podmínku jako nabídnutou ruku a dělat, co se po něm žádá. Může být rád, že to dopadlo takhle, tak by si toho měl vážit,“ uvedla státní zástupkyně.

Lukáši Nekolovi původně hrozilo za pokus o ublížení na zdraví a poškozování cizí věci 5 až 12 let vězení.

Radek Chytil.
Za 16 let starou vraždu učitelky z Mohelnice si muž odpyká 13 let

Pomsta za okradení

Celý případ se odehrál 16. prosince 2014 v Mohelnici na Šumpersku. Opilý Lukáš Nekola přišel časně ráno k budově v ulici Svatopluka Čecha, rozbil okno v přízemí, na parapet vylil náplň do zapalovačů a zapálil ji.

Mstil se tak obyvatelům domu, ve kterém kdysi žil. Tou dobou v něm spaly dvě osoby. Těm se naštěstí podařilo plameny včas uhasit, požár způsobil škodu za necelých 5 tisíc korun.

„Byl to zkrat, omlouvám se. Chtěl jsem jednomu kamarádovi pomoct, dostat ho z toho prostředí pryč. On mě ale místo poděkování okradl. Vzal mi batoh s penězi i mobilem, tak jsme se pomstil,“ vyjádřil lítost obžalovaný.