Pachatel se do budov dostává volně přístupnými vstupními dveřmi. Může pak lehce proniknout do šaten a dalších místností, kde mají poškození uložené věci. Ani tyto šatny a místnosti zázemí nebývají uzamčeny a zabezpečeny proti vniknutí cizího člověka. Pachatel bere především peněženky a hodnotnějších věcí a rychle zmizí.

„Například v šatně gastronomického centra pachatel způsobil škodu za 5 700 korun. Aktivní byl i v šatně tělocvičny gymnázia, kde probíhalo florbalové utkání, odkud zmizely čtyři peněženky se škodou 4 360 korun. Jeho pozornosti neušla ani školní šatna na ulici Sluneční, kde přišli o peněženky dva studenti," uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Policisté vyzývají lidi, kteří mají na starosti zabezpečení šaten, a vedení těchto zařízení a objektů, aby věnovali tomuto problému zvýšenou pozornost, dohlíželi na řádné zajištění a uzamykání vstupních prostor a dveří, kterými pachatel do objektů a šaten snadno a bez použití násilí vstupuje.

„Určitě je na místě poučit i žáky a studenty, aby dodržovali základní pravidla bezpečnosti a ochrany majetku. To, že dveře budou uzamčené, nezaručuje, že se tam zloděj nemůže dostat, ale rozhodně to nebude mít snadné. Překážka ho může odradit od dalšího záměru, protože ho může přitom někdo nemile překvapit. Jakékoliv zabezpečení má určitě svůj význam,“ doplnila Miluše Zajícová.