Policisté například vyšetřují krádež dopravního značení z přejezdů v Žulové, Tomíkovicích, Velké Kraši a Horních Heřmanicích. Kromě výstražných značek zmizely i kovové sloupky, škoda činí přes osm tisíc korun. „Pachatelům hrozí obvinění z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení," sdělila mluvčí policie Tereza Neubauerová. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Jakuba Ptačinského podobných krádeží přibývá.

„Ročně v celé republice na tratích pachatelé způsobí škody kolem třiceti milionů korun, ještě před několika lety to bylo o třetinu méně. Velmi často jde nejen o krádeže značení, ale také kabelů. Krádeže jsou navíc čím dál lépe organizované, takže se špatně objasňují," vysvětlil Jakub Ptačinský. Na webových stránkách Železniční dopravní cesty je zveřejněn katalog kovových součástek, které se na železnici používají. Ten by měl být vodítkem pro zaměstnance sběren, aby nevykoupili zcizenou věc.

Také vyšetřování krádeže kovů z mostů v Rudolticích u Sobotína bude pro kriminalisty poměrně obtížné, stala se totiž v blíže neurčené době od 1. května do 8. září.

„Pachatel z prvního mostu odcizil devět polí, které tvořily výplň zábradlí. Z druhého mostu zmizelo deset kovových polí," informoval krajský mluvčí policie Josef Bednařík.

Ředitelství silnic a dálnic škodu vyčíslilo na čtyřiadvacet tisíc korun. Policie zároveň žádá o pomoc veřejnost. Pokud si někdo všiml pohybu na mostě, případně nákladního vozidla, kterým pachatelé pravděpodobně lup odvezli, informace může sdělit na lince 158.

V Olomouckém kraji se zdaleka nejedná o první krádež kovových komponentů z mostních konstrukcí. Před několika týdny zloději z mostu nad železniční tratí v Mohelnici odcizili sto kusů svodidel, která sloužila jako zábradlí. Policie se zabývá také zmizením ochranných prvků z několika mostů na Olomoucku. V červenci na třech mostech zloději odcizili kovové součásti z konstrukce nad silnicí R35 ve směru z Olomouce na Lipník nad Bečvou. Další zmizely na několika mostech poblíž Velké Bystřice a Přáslavic.

„Celkem se jednalo téměř o dvě stovky výplní mostního zábradlí," vypočítal těsně po krádeži vedoucí Střediska údržby Olomouc Jaroslav Loun. U jednoho z mostů sice na jedné straně výplně zůstaly, ale zloději povolili šrouby. „Pokud by se výplň uvolnila, mohlo dojít k tragédii, protože pod stavbou vede frekventovaná komunikace," konstatoval Jaroslav Loun Silničáři škody vyčíslili na statisíce korun. „Žádný z případů v Olomouckém kraji se zatím nepodařilo objasnit," konstatoval mluvčí policie Bednařík.