"Vidíme před sebou příležitost. Za náklady jednoho dne se získá časový úsek čtyři dnů, kdy se omezí kontakty. Ideální by bylo, když by volno bylo i v pátek 13. listopadu. Za relativně nízké náklady se tak přeruší komunitní přenos viru," uvedl Středula. Situace v nemocnicích označil za velmi vážnou. Nepřetržité provozy nebo kritická infrastruktura by se nezastavila, dodal Středula.

Úřad práce, zaměstnanost - ilustrační foto.
Nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,7 procenta. Analytici: Růst teprve přijde

"Přijde mi to jako rozumný nápad, mohlo by to velmi přispět ke snížení mobility a případně zrychlení poklesu epidemie. Klíčové bude stanovisko ministerstva zdravotnictví," řekl Hamáček ČTK.

Dodatečná ztráta

Zavedení dodatečného dne volna připraví českou ekonomiku za současných podmínek nouzového stavu o dalších dvanáct miliard korun, reagoval na návrh analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Pokud by měly být dny volna navíc dva, půjde o 24 miliard Kč.

Restaurace v době koronaviru - Ilustrační foto
Trh práce se zhoršuje. Místa si hledají číšníci i manažeři

Zatím se podle něj nezdá, že by situace v nemocnicích byla natolik kritická, aby měla taková dodatečná ztráta své opodstatnění. Je také otázkou, zda zavedení jednoho, případně dvou dnů volna navíc, byť ve spojení s víkendem a státním svátkem, opravdu výrazně zlepší epidemiologickou situaci, poznamenal.