Letadla ze zemí Evropské unie mohou ode dneška přistávat na všech letištích v Česku. Ruší se omezení příletů pouze na letiště v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích. Dnes o tom rozhodla vláda jako součást opatření pro uvolnění hranic. Na letištích ale budou zachovány hraniční kontroly, opatření bude platit do konce června.

Hasiči dekontaminují Důl Darkov.
Situace v Dole Darkov se nelepší. Počty nakažených koronavirem rostou

Německo chce podle Petříčka koordinovat otevírání svých hranic i s dalšími sousedy, proto nepřistoupilo na úplné zrušení omezení. Důležité pro Česko ale je, že Němci do Česka mohou bez omezení na nákupy, uvedl. Pro Čechy mířící do Německa platí, že by měli vyjet pouze s odůvodněním, například k lékaři či na obchodní schůzku.

Při návratu se dosud museli podrobit testu na koronavirus, tato povinnost od 12:00 přestane platit. Kontroly na hranicích s Německem zavedeny nejsou, na dálnicích v německém vnitrozemí se ale dělají namátkově.

Maďarsko již hranice otevřelo

Petříček upozornil, že ačkoli Česko uvolnilo možnost vycestování, je nutné, aby lidé sledovali informace ze států, kam míří. V pondělí k tomu začne fungovat interaktivní mapa na stránkách Černínského paláce.

Maďarsko své hranice otevře již od 08:00, čtyřhodinový rozdíl by podle Petříčka neměl přinést problémy, protože už nyní platí mezi zeměmi volný pohyb po dobu 48 hodin. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že Maďaři usilovali o otevření hranic už od čtvrtka. Česko a Slovensko ale chtěly demonstrovat, že jsou si nejbližší, otevřely tak dříve. "My jsme chtěli dodržet tradici, že jsou si Češi a Slováci nejbližší," uvedl.

 Omezení pro cesty na Slovensko byla zrušena od čtvrtka. Vlády hranice uzavřely v březnu kvůli šíření koronaviru nového typu. Z okolních zemí zatím zvláštní režim zachovává Polsko. Podle Petříčka zatím Varšava neuvedla ani orientační termín, kdy s otevíráním počítá.

Dosud čeští občané mohli bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko, museli se ale do 48 hodin vrátit zpět. V případě delších pobytů nebo cest do jiných zemí bylo nutné předložit negativní test na koronavirus nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény.

Ilustrační snímek. Regiojet.
Hranice se Slovenskem jsou volné: takto začnou jezdit RegioJet a České dráhy

Česko původně plánovalo uvolnit cestování od 15. června. Rakousko od čtvrtka zrušilo kontroly na svých hranicích s výjimkou přechodů do Itálie, takže Češi už nemusí při vstupu do alpské republiky předkládat potvrzení o tom, že nejsou koronavirem nakaženi.