V dalším díle pravidelného podcastu Deníku „Evropa pro Čechy” s evropským editorem Deníku Lubošem Palatou se podíváme až do dalekého Kyjeva. Zatímco premiéři a prezidenti se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským setkali minulý týden v Bruselu, několik dní před tím se za Zelenským a ukrajinskou vládou do Kyjeva vydala většina Evropské komise. Jednou z klíčových osobností v rozsáhlé delegaci byla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která vedla v Kyjevu důležitá jednání o pokrocích Ukrajiny v přípravě na vstup do Evropské unie. 

I když se to zdá nemožné, Ukrajina dělá podle Jourové i ve válečných podmínkách obrovské pokroky. Takže se zdá opravdu reálné, že by se členem Evropské unie mohla stát v řádu let a ne desetiletí. „Nedáváme termíny,“ říká ale Jourová, podle níž se měří úspěch přípravy na vstup činy. 

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová
Ukrajina chce do EU už v roce 2026. Tempo změn tomu odpovídá, říká Věra Jourová

Věra Jourová připomíná, že Evropská unie se zavázala pro tento rok Ukrajinu podporovat významnou finanční injekcí pravidelně každý měsíc. Ta umožňuje zemi fungovat přes škody, které páchá Rusko. Jourová se v podcastu také vrací ke svým rozhovorům s ukrajinskými ministry a přibližuje atmosféru Kyjeva, který je stejně jako Ukrajina už téměř rok ve válce. O tom a o mnohém dalším je tento díl podcastu Evropy pro Čechy.

Podcast Deníku „Evropa pro Čechy“ o dění nejen v Evropské unii vysíláme už třetím rokem každou středu ve 12:00. Pořadem provází evropský editor Deníku Luboš Palata.