Ceny čerstvého ovoce a zeleniny šplhají do výšin. Které potraviny vedou neslavnou „hitparádu zdražování“? Deník si od Českého statistického úřadu vyžádal podrobné informace o stovkách položek takzvaného spotřebního koše. Výsledek?

Citrony, květák či jablka zdražily i víc než o polovinu. Naopak výrazně levněji pořídíme zelí či cibuli. Stabilní zůstávají ceny u vajec, másla či chleba.

„Meziroční i meziměsíční růst inflace ovlivnily nejvíce právě rostoucí ceny potravin a nealkoholických nápojů,“ poznamenává mluvčí statistiků Tomáš Chrámecký.

Na zdražování se podepsala i pandemie koronaviru. „Kamiony s čerstvým ovocem stály na hranicích, koruna se propadla vůči euru a zemědělcům v Itálii či Španělsku chybějí sezonní pracovníci,“ uvedl ekonom Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.