Kde a jak se může prodávat o letošních velikonočních svátcích, tedy v pátek a v pondělí?
Na základě krizových opatření vlády bude prodej v maloobchodě včetně obchodních řetězců o svátcích zakázán. Ve dnech státních svátků (pátek a pondělí) navíc neplatí ani jindy obvyklé výjimky pro potraviny, drogerie, květinářství a další provozovny. Zákaz takřka celého prodeje platí letos jak pro Velký pátek, tak Velikonoční pondělí. Existují jen drobné výjimky (viz níže)

Skutečně si tedy o svátcích nemůžeme vůbec nikde nic koupit?
Prakticky to opravdu nepůjde. Jedinou možností zůstanou čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích a také prodejny ve zdravotnických zařízeních. Tam smějí být prodejny otevřeny celé Velikonoce. Je na jejich provozovatelích, zda budou mít skutečně otevřeno.

Kontroly budou probíhat i během Velikonoc. Kromě nařízení o okresech budou policisté kontrolovat i požití alkoholu.
Kontroly budou i o Velikonocích. Pak by se mohlo rozvolňovat, připustil Hamáček

Budou tedy v pátek otevřené alespoň supermarkety na letišti Praha a na pražském hlavním nádraží?
Lidé si budou moci nakoupit pouze v Praze na hlavním nádraží, kde zůstane otevřen supermarket společnosti Billa. Její prodejna na pražském letišti ale bude rovněž zavřená.

Mohou si tedy lidé nakoupit alespoň v sobotu a v neděli?
Ano, v sobotu a v neděli mohou být supermarkety otevřené, tak jako v jiných týdnech.

Bude možné v pátek a přes víkend objednat potraviny a další zboží na internetu a nechat si je doručit přes doručovací služby?
Na internetové obchody se můžete spolehnout nejen v sobotu a neděli, ale také po oba státní svátky, tedy v pondělí i v pátek. Také pro rozvážku až do domu totiž platí stejná mírnější pravidla jako pro prodej na čerpacích stanicích, v lékárnách či letištích a vlakových nádražích. Internetoví prodejci počítají s vyšším zájmem zákazníků než obvykle.

"Speciálně pro tyto Velikonoce s ohledem na nová vládní opatření jsme navýšili kapacity v našich distribučních centrech a posilujeme i kapacity kurýrů," řekla Deníku mluvčí Rohlík.cz Denisa Morgensteinová.

Co bude podle obchodníků páteční a pondělní zákaz prodeje v kamenných obchodech znamenat?
Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu jde velkopáteční zákaz prodeje zcela proti snaze snižovat koncentraci lidí. Svaz odhaduje, že počet zákazníků v obchodech naopak ve čtvrtek vzroste až o 80 procent a v sobotu a neděli až o polovinu.

Nákup v supermarketu v Hradci Králové
Prodejci kritizují uzavření obchodů na Velký pátek. Hrozí fronty a shlukování

Budou v pátek a také o víkendu a v pondělí fungovat výdejní okénka kamenných restaurací a kaváren?
Ano, pro oběd, kávu nebo sladkosti si k těmto okénkům budete moci zajít nejen v sobotu a neděli, ale rovněž po oba dva sváteční dny, tedy v pátek i v pondělí. "Pro restaurace platí pořád stejný režim," potvrdil Deníku prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Čeho se obchodníci v souvislosti s letošními Velikonoci nejvíce obávají?
Bojí se hlavně toho, že kvůli davům nakupujících nebude možné dodržet všechna povinná protiepidemická opatření. Zvýší se tak podle nich nebezpečí, že se zákazníci nakazí koronavirem.