V prohlášení v angličtině Achúndzáda také podle agentur apeloval, aby vláda chránila nejvyšší zájmy země a zajistila "trvalý mír, prosperitu a rozvoj". Afgháncům rovněž pogratuloval k osvobození země od cizí vlády.

Agentura AP napsala, že do přechodné vlády se dostaly osobnosti, které v uplynulých letech stály v čele boje proti koalici vedené Spojenými státy a vládě v Kábulu. V kabinetu zřejmě nezasedne nikdo, kdo by nebyl členem Tálibánu.

Obrněná vozidla v provincii Pandžšír
Konec bojů? Tálibán znovu oznámil, že dobyl celou provincii Pandžšír

Achund je podle podle agentury Reuters zkušeným politikem, který za předchozí vlády Tálibánu v letech 1996 až 2001 zastával pozice ministra zahraničí a poté vicepremiéra. Stejně jako mnoho členů jeho budoucího kabinetu se i on nachází na sankčním seznamu OSN kvůli své někdejší vládní roli. Sankce na něj uvalila také Evropská unie, která uvádí jeho věk 76 let.

Zástupcem Achunda bude Abdul Ghaní Barádar, spoluzakladatel Tálibánu, který vedl jednání s USA a podepsal smlouvu o definitivním stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Ministrem obrany se stane Muhammad Jakúb, syn mully Muhammada Umara. Dosavadní mluvčí hnutí Zabíhulláh Mudžáhid se stává novým ministrem informací.

Ministerstvo vnitra povede Sirádžuddín Hakkání, syn zakladatele sítě Hakkání, kterou Spojené státy považují za teroristickou organizaci. Hakkání patří podle Reuters k nejhledanějším osobám americké FBI kvůli podílu na sebevražedných útocích a vazbám na teroristickou síť Al-Káida, na jeho hlavu je vypsána odměna pět milionů dolarů (107 milionů korun). Podle AP Hakkání stále zadržuje nejméně jedno americké rukojmí.

Zamalované ženské tváře na salonech krásy v Kábulu.
Ženy jako já jsou terčem Tálibánu, jsme moc vidět, tvrdí vizážistka z Kábulu

Na otázku BBC, proč ve vládě nejsou žádné ženy, zástupci Tálibánu uvedli, že podoba kabinetu ještě není konečná. Celkem bylo zveřejněno asi 30 jmen lidí, kteří zasednou v přechodné vládě. Většinou se jedná o etnické Paštuny, kteří tvoří asi 40 procent afghánského obyvatelstva. Chybějící vládní zastoupení dalších etnik bude podle AP téměř určitě pro mnohé země překážkou, aby nové afghánské vládě poskytovaly pomoc.

Vláda podle práva šaría 

Tálibán se opakovaně snažil ujistit samotné Afghánce i mezinárodní společenství, že se nevrátí k brutálnímu stylu vládnutí, jaký země zažila v letech 1996 až 2001. Hnutí tehdy zavedlo drakonické tresty nebo znemožnilo dívkám a ženám vzdělávat se nebo chodit na veřejnost bez mužského doprovodu či mít zaměstnání.

Mulla Hajbatulláh Achúndzáda v dnes zveřejněném prohlášení uvedl, že povinností vlády "bude zajistit zdravé a bezpečné prostředí pro náboženské a moderní vědy pro všechny krajany v rámci práva šaría". Podle něj bude Tálibán ctít všechny mezinárodní zákony, smlouvy a závazky, které nebudou v rozporu s islámským právem.

Afghánské ženy hrají kriket
Afghánské hráčky kriketu se musí skrývat před Tálibánem: Chceme pryč, zabijí nás

Agentura AP připomíná, že od srpnového nástupu k moci v Afghánistánu vůdci Tálibánu dosud nenaznačili, že by měli v úmyslu uspořádat volby.

Jen Psakiová, mluvčí amerického prezidenta Joea Bidena, dnes uvedla, že v blízké době nelze očekávat uznání nové vlády Tálibánu ze strany Spojených států.