Online reportáž

Co je koronavirus?Zdroj: DeníkŠéf italské vlády poděkoval veřejnosti, že spolupracují a dodržují nařízení, která vstoupila v platnost v úterý. Zároveň ale prohlásil, že Itálie musí „učinit další krok“ a uzavřít všechny obchody a podniky s výjimkou prodejen s potravinami, lékáren a dalších obchodů, které prodávají „základní potřeby“. 

Továrny zůstanou prozatím otevřené, budou však muset přijmout „bezpečnostní opatření“ aby zamezily šíření nákazy. „Doprava, zemědělství, bankovnictví, pojišťovnictví a poštovní služby zůstanou zajištěny,“ uvedl Conte podle deníku La Republicca. 

Ilustrační foto
Koronavirus v Česku: Nakažených je již 94. Dva pacienti jsou ve vážném stavu

Nová opatření komentoval kladně také lídr opoziční strany Liga Severu Matteo Salvini. „Jako Ital jsem spokojen, že vláda vyslyšela volání o pomoc ze strany lékařů, zdravotních sester, pracovníků, starostů i guvernérů,“ prohlásil.

Karanténa na celém území

Od úterý začala v zemi platit karanténa, která zdejší obyvatele prakticky oddělila od okolního světa. Lidé mají nařízeno omezit pohyb na veřejnosti a nesmí opustit oblast, ve které bydlí. Vláda také zrušila veškerá veřejná shromáždění. Opatření potrvá nejméně do 3. dubna.

„Čísla nám ukazují, že významně roste počet lidí v intenzivní péči a bohužel přibývá i mrtvých. Naše zvyklosti se teď musí změnit. Všichni se musíme něčeho vzdát pro dobro Itálie,“ prohlásil italský premiér v pondělním projevu před televizními kamerami.

Komunity vyznávající společný koníček začaly vtipkovat na téma zákazu akcí
Vtipy o zákazu akcí 100+1 zahltily internet. Lidé se předhánějí v originalitě

Lidé, kteří budou chtít Itálii opustit, nebo do ní naopak přicestovat, budou muset důvod své cesty obhájit, upozornil zpravodajský server BBC. „Podle prvotních zjištění, pokud bude jasný důvod, jako návrat domů, tak by mělo být cizincům umožněno se vrátit,“ uvedl podle České televize ministr zahraničí Tomáš Petříček.

V Itálii se koronavirem během pouhých tří týdnů nakazilo již více než dvanáct tisíc lidí a přes 800 jich nemoci COVID-19 podlehlo. V obou případech jde o vůbec nejvyšší hodnoty ze všech zemí světa mimo Čínu, kde se nákaza objevila poprvé.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník