Letiště a radnice očekávají, že nasazení psů s citlivým čichem pomůže rychleji odhalit cestující, kteří přiletěli do Helsinek nebo se naopak chystají k odletu a jsou nakažení. „Je to unikátní záležitost na celém světě, žádné letiště ještě něco takového nezkusilo. Může to být další krok k tomu, jak porazit covid-19,“ řekla ředitelka letiště Ulla Lettijeff.

Zkušební testování, které probíhalo s veterinární fakultou helsinské univerzity, odhalilo u psů téměř stoprocentní úspěšnost v detekci viru. Letiště v tiskové zprávě uvedlo, že psi dokáží vir v těle odhalit dokonce i před tím, než se u člověka projeví některé symptomy. To neumí ani laboratorní testy.

Létání v době koronaviru - Ilustrační foto
Létání v době koronaviru: Šance na nákazu je nízká, říká odborník. Důvodů je víc

Psy pro letiště trénuje společnost Wise Nose. „Psí“ test nebude probíhat přímým kontaktem cestujícího a psa. Lidé, kteří budou testováni, si otřou kůži speciálním tamponem a odloží ho do zvláštní nádoby. K té si pak přičichne pes, který by měl poznat, zda je cestující pozitivní na covid-19. Pokud pes detekuje pozitivní nález, cestující musí na běžný test.

V pilotním provozu bude na letišti nasazeno 16 psů. Na každé směně budou čtyři. „Délka směny bude záviset na psech,“ uvedlo letiště ve zprávě. Psi se zaměří hlavně na cestující ze zahraničí.