Navalnyj byl podle svědků zadržen před tím, než oficiálně vstoupil na ruské území, když ukazoval pohraniční kontrole svůj pas, napsala agentura Reuters. Jeho žena Julija, Navalného mluvčí a právník kontrolou prošli.

Zatím není jasné, z jakého přesně důvodu byl politik zadržen. O tom, že mu po návratu hrozí okamžité zatčení, ale ruská vězeňská služba (FSIN) informovala již ve čtvrtek. Služba upřesnila, že Navalnyj se nedostavil v Moskvě na kontrolu v souvislosti s podmíněným trestem za zpronevěru, který si odpykával. Agentuře Reuters dříve jeden z právních obhájců známého kritika Kremlu sdělil, že jeho klientovi hrozí po návratu do vlasti až 3,5 roku vězení.

Alexej Navalnyj
Jsem skoro zdráv. Navalnyj se vrátí do Ruska, kde ho čekají právní hrozby

Podporu Navalnému již vyjádřil šéf české diplomacie Tomáš Petříček. "Zadržení Navalného je politicky motivováno. Byl zatčen za své názory, nikoli za to, co je mu formálně kladeno za vinu. Ruský režim tím porušuje mezinárodní smlouvy o lidských právech. Budu chtít, abychom se tomu věnovali na nejblizším unijním jednání rady ministrů zahraničí," napsal na twitter. 

Po reakci na zatčení Navalného volají také Estonsko, Litva a Lotyšsko, napsal na twitteru litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis. "Evropská unie by měla jednat pružně a pokud (Navalnyj) nebude propuštěn, musíme v odpovědi na tento nehorázný akt zvážit restriktivní opatření," uvedl také Landsbergis.

Navalného okamžité propuštění žádá také polský premiér Mateusz Morawiecki. Věc podle agentury Reuters označil za pokus o zastrašení demokratické opozice v Rusku. Podle šéfa polské vlády je proto nutná jasná a jednoznačná reakce Evropské unie.

Alexej Navalnyj
Navalnyj vymámil z ruského agenta informace o otravě. Novičok měl ve spodkách

Propuštění opozičního představitele žádá rovněž mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International (AI). "Zadržení Alexeje Navalného je jen další důkaz, že se ho ruské úřady snaží umlčet. Zatčení jen podtrhuje potřebu vyšetřit obvinění, že za jeho otravou stojí lidé, kteří dostali příkazy z nejvyšších státních pozic," sdělila ředitelka moskevské kanceláře AI.

Rychlý rozhovor 

Po přistání letadla Navalnyj ještě stihl dát přímo na moskevském letišti rychlý rozhovor. "Jsem šťastný, že jsem přiletěl, je to můj nejlepší den za posledních pět měsíců. Tady je můj domov. Nemám strach, vím, že mám pravdu a že věci, za které jsem stíhán, jsou vykonstruované," citoval politika a blogera portál meduza.io.

Letadlo aerolinií Pobeda s Navalným na palubě přistálo na letišti Šeremetěvo poté, co úřady uzavřely pro přílety letiště Vnukovo, kam byl původně přílet komerčního letu z Berlína naplánován. Na Vnukovu, kde se shromáždili Navalného příznivci, policie dnes pozatýkala bezmála 60 lidí.

Armin Laschet
Německá CDU má nástupce Merkelové. Laschet ale kancléřem být nemusí

Mezi zadrženými jsou spolupracovníci Navalného z Fondu boje s korupcí Ljubov Sobolová a Ruslan Šaveddinov. Policie také zatkla manažerku Navalného štábu Anastasiju Kadetovovou, Navalného asistenta Ilju Pachomova, novináře zpravodajského portálu Novaja gazeta a další.

Pokus o otravu

Příletová hala i další prostory letiště Vnukovo byly před plánovaným příletem přehrazeny a uvnitř původně zůstávali jen zaměstnanci letiště, policie a bezpečnostní složky v civilu, než tam nakonec začali proudit i Navalného příznivci. Podle agentury AP byla bezpečností opatření na letišti zpřísněna a před letištěm parkovaly vozy vězeňské služby. I po Navalného příletu na jiné letiště policisté ještě po určitou dobu blokovali odjezdy z areálu letiště, když se shromážděný dav začal rozcházet.

Protest odpůrců opatření ve Vídni
Rakousko znovu zpřísnilo opatření. Slovensko prodloužilo zákaz vycházení

Navalnyj se v Německu od srpna loňského roku zotavoval z pokusu o otravu jedovatou látkou ze skupiny novičok. Před tím zkolaboval na palubě letounu ze sibiřského Tomsku do Moskvy a úřady později povolily příbuzným jeho transport do Berlína, kde se z otravy léčil. Během převozu byl v bezvědomí. Podle německé armádní laboratoře byl otráven zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Výsledek analýzy potvrdily i laboratoře ve Francii a ve Švédsku, ke stejnému závěru dospěla také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Navalnyj z pokusu o otravu obvinil Vladimira Putina a ruskou tajnou službu FSB. Ruské úřady podíl na jeho otrávení odmítají a zpochybňují, že byl vůbec otráven. Evropská unie a Británie kvůli věci uvalily sankce na Putinovy spolupracovníky, Moskva odpověděla vlastními postihy.