Primátorka města Nadežda Babiaková vyhlásila kvůli požáru mimořádný stav. Slovenský premiér Eduard Heger, který v sobotu místo neštěstí navštívil, svolá mimořádné zasedání vlády kvůli vyčlenění prostředků na pomoc po požáru, napsal deník Pravda, konkrétní termín ale neuvedl.

„Probíhá likvidace a lokalizace ohnisek spolu s opatřeními, která mají zamezit tomu, aby se požár znovu rozšířil,“ řekla mluvčí slovenského ministerstva vnitra Zuzana Eliášová. Dodala, že vedení města kvůli požáru vyhlásilo mimořádnou situaci, o níž obyvatele informovalo místním rozhlasem.

Požár v Banské Štiavnici, 18. března 2023
Památky UNESCO v plamenech. V Banské Štiavnici vyhořelo sedm domů

Eliášová potvrdila, že požár si nevyžádal oběti na životech ani zranění. „Pouze jeden hasič dobrovolník utrpěl mírnou intoxikaci (kouřem),“ dodala.

Požár v Banské Štiavnici vypukl v sobotu dopoledne v jedné z budov v historickém centru tohoto desetitisícového města, jehož historická část je památkovou rezervací a je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Postupně se rozšířil na další budovy a poškodil celkem sedm objektů, uvedla agentura TASR. Příčina požáru se vyšetřuje, místní média spekulují, že ho mohl způsobit zkrat.

Požár v Banské Štiavnici, 18. března 2023Požár v Banské Štiavnici, 18. března 2023Zdroj: Profimedia

Na místě požáru zasahovaly desítky profesionálních hasičů, dobrovolní požárníci i vojáci. Rovněž desítky místních obyvatel pomáhaly s vynášením vzácných předmětů z muzea a galerie. Na pomoc s obnovou poškozených budov vznikla na sociálních sítích také veřejná sbírka.

Uzavřené expozice 

„Nejvážnější jsou škody na budově Berggerichtu. Předpokládáme, že rozsah škod bude fatální, ohrožena může být i statika budovy, což posoudí v nejbližších hodinách statik,“ uvedlo na sociálních sítích ministerstvo životního prostředí. V takzvaném Berggerichtu je mimo jiné mineralogická expozice Slovenského hornického muzea (SBM), které až do odvolání uzavřelo ve městě expozice ve třech objektech.

Předseda vlády Slovenska Eduard Heger hovoří s novináři 7. února 2023. Ilustrační snímek
Slovenský premiér Heger končí v Matovičově hnutí. Stal se lídrem Demokratů

Uzavřená je po sobotním požáru i Galerie Jozefa Kollára, kterou požár sice nepoškodil, ale prostory sousedící s Berggerichtem jsou kvůli hašení mokré. „Podařilo se nám společně evakuovat celou expozici, depozitáře i výstavy,“ uvedla ředitelka SBM Zuzana Denková.

Dočasně zavřený je kvůli požáru i Starý zámek, hradní komplex, do něhož byly v sobotu přemístěny vzácné sbírkové předměty z expozic zasažených budov.

Zdroj: Youtube

Česká republika prostřednictvím ministra zahraničí Jana Lipavského nabídla Slovensku okamžitou pomoc už v sobotu odpoledne. Čaputová v neděli na sociálních sítích uvedla, že mluvila s Pavlem, který nabídl Slovensku pomoc při obnově vzácných památek patřící ke kulturního dědictví UNESCO.

„Nabídl hlavně odborné restaurátorské kapacity. Velmi si vážím tohoto projevu solidarity,“ napsala slovenská prezidentka. Ocenila i nezištnou pomoc a sounáležitost obyvatel města, turistů a dobrovolníků. Vyzdvihla nasazení hasičů a dalších záchranných složek. Díky nim se podařilo dostat oheň pod kontrolu a zabránit ještě větším škodám na vzácných budovách, dodala Čaputová.

Pavel na twitteru napsal, že Česko poskytne odborné kapacity pro rekonstrukci a restauraci poškozených budov. „Zástupce našeho Národního muzea už je ve spojení s krizovým štábem v Banské Štiavnici. Podílí se na zjištění rozsahu, typu poškození zasažených budov a také cest, jak můžeme nejlépe pomoci,“ napsal český prezident.