Na Slovensku začíná nabírat velmi reálné obrysy projekt, který nemá obdoby dokonce ani v tak, z hlediska demokracie, problematických státech, jako jsou Maďarsko a Polsko, kde veřejnoprávní média byla ovládnuta vládnoucími silami.

Nepodobá se ani situaci v České republice, kde prostřednictvím svěřenských fondů premiér Andrej Babiš vlastní velkou část médií.

Turecká vlajka. Ilustrační snímek
Podezřelé úmrtí. V Turecku zahynul americký novinář českého původu

Premiér Igor Matovič a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLANO) si zřejmě řekli, proč na něco chodit oklikou, když to jde udělat přímo.

Už na jaře do vládního prohlášení prosadil Matovič, že slovenská vláda začne vydávat své vlastní noviny.

Měsíčník by měl mít náklad dva miliony kusů a bude distribuován všem domácnostem v pětimilionovém Slovensku. „Obce, kraje i města si dělají vlastní noviny. Nevidím nejmenší důvod, proč bychom nemohli dělat vládní noviny,“ zdůvodnil Matovič projekt, na který půjdou, jen pokud jde o tisk a distribuci, v přepočtu stovky milionů korun ročně. Rozsah vládních novin má být třicet dva stran.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
Čaputová podpořila MHD. Hlásí zastávky ve vozidlech dopravního podniku

Matovič navazuje na zkušenosti z vlastního podnikání, kdy s manželkou vlastnili do roku 2017 síť regionálních týdeníků o celkovém nákladu 1,7 milionů kusů.

V říjnu bude tendr 

O tom, že projekt vládních novin, které má přímo řídit Úřad vlády, značně pokročil, svědčí, že do 12. října má být podle deníku Sme vypsána veřejná soutěž na jejich vydávání, tisk a distribuci. Vláda a její úředníci budou do měsíčníku dodávat články o činnosti kabinetu, které údajně mohou být k činnosti ministerstev i kritické.

Americké dolary - bankovky. Ilustrační foto
Zločinci prali ve velkých bankách špinavé peníze, prozradily uniklé dokumenty

Krok kabinetu kritizovali nejen opoziční, ale i vládní politici, například Miroslav Kollár z dnes už bývalé strany Andreje Kisky Za lidi nebo Ondrej Dostál ze Svobody a solidarity. Ten před novináři uvedl, že sice nevidí v tomto kroku zlý úmysl, ale plán na vládní noviny považuje za nešťastný.