Český premiér Andrej Babiš minulý týden prozradil, že ČR obdržela nabídku vakcíny od nejmenovaného prostředníka z Dubaje.

„Ano, v čase, kdy AstraZeneca odmítala dodávat Evropské unii 80 miliónů vakcín, jsme dostávali opakovaně – a nejen já, ale další tři premiéři v Evropě – nabídky té vakcíny, ještě před začátkem těch dodávek. Nějaká firma, nějaký prostředník z Dubaje. Platba 50 % dopředu,“ uvedl Babiš při čtvrtečním jednání Poslanecké sněmovny.

Ředitelka Ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.
Ředitelka Ústavu pro kontrolu léčiv Storová: Sputnik o registraci ani nepožádal

Babiš údajně nebyl jediným premiérem, který nabídku od překupníka obdržel. Podle jeho slov se s podobnou nabídku setkal také rakouský kancléř Sebastian Kurz nebo maďarský premiér Viktor Orbán. Premiér Babiš o věci informoval předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou.

Na problém dnes upozornil i Evropský úřad boje proti podvodům (OLAF). „Dostáváme zprávy o podvodnících, kteří nabízejí vakcíny vládám napříč EU. Nabídky přicházejí v různých formách,“ uvedl generální ředitel úřadu OLAF Ville Itälä.

Ředitel zmínil i příklad, který se výrazně podobá tomu českému – tedy že překupník nabídne státu prodej velkého množství vakcíny a trvá na platbě předem. Podle Itälä pak ale může dojít k tomu, že stát obdrží ampulky s falešnou vakcínou, zatímco překupník s penězi na účtu zmizí.

OLAF si chce na tyto podvodníky došlápnout. Úřad už nyní vyšetřuje prodej falešných ochranných pomůcek, jako jsou respirátory. „Začneme aktivně sdílet informace, které o těchto pokusech o podvod dostaneme, s našimi důvěryhodnými partnery v rámci EU, ve členských státech a po celém světě,“ nastínil ředitel úřadu. Cílem bude odhalit pravou identitu jedinců a společností, kteří státům nabídky poskytují.

AstraZeneca označila nabídku překupníka za podvodnou

Kdo byl onen „překupník z Dubaje“ zatím Úřad vlády ČR nijak neupřesnil. Jak ale dříve uvedl premiér Babiš, ČR dostala nabídku na nákup pěti milionů dávek, přičemž za jednu dávku si překupník účtoval deset dolarů.

Stovky kamionů stály v pondělí ráno v koloně na dálnici D5 ve směru na Německo. Snímky jsou z nadjezdu ve Svaté Kateřině, zhruba pět kilometrů před hranicí s Německem
Proč Němci uzavřeli hranice? Česko je pro ně hrozbou jako byla Itálie na jaře

„V čase, kdy AstraZeneca odmítala dodávat do EU, by samozřejmě jenom blázen mohl akceptovat takovou nabídku s padesátiprocentní předplatbou,“ citoval premiéra Deník N.

Na informaci o nelegálním obchodu s vakcínami reagovala i společnost AstraZeneca, podle které jsou podobné soukromé nabídky podvodné.

EuractivEuractivZdroj: EuractivDeník v rámci rozšiřování informací o EU uzavřel dohodu o výměně materiálů se serverem EURACTIV.cz, který přináší jedna z nekvalitnějších informací o Evropské unii. EURACTIV.cz je členem evropské mediální sítě EURACTIV, která v současné době působí ve 13 evropských zemích. Kromě Bruselu, kde je EURACTIV považován za jedno z nejvýznamnějších médií podporujících debaty o evropské politice a legislativě, působí také v Německu, Španělsku, Francii, Itálii, Slovensku, Polsku a dalších státech střední a východní Evropy. Měsíčně zasáhne více než milion unikátních čtenářů.