Slováci se mají podle svého nového premiéra Igora Matoviče sami rozhodnout o způsobu, kterým se Slovensko postaví šířící se epidemii koronavirové nákazy.

Sám přitom důrazně prosazuje radikální řešení, které zvolili čínští komunisté ve Wu-chanu. Městě, odkud se nový koronavirus rozšířil do celého světa a které v lednu Čína neprodyšně izolovala od okolního světa. Toto řešení chce ale Matovič nejdříve konzultovat s veřejností.

„Můžeme pokračovat dál, nebo dát do cílené karantény lidi, kteří jsou ohroženi, a ostatním umožnit žít a pomoci ekonomice,“ uvedl Matovič s tím, že vidí efektivnější řešení.

Lyžování na Kaprunu
Bez lyžování i peněz. Čechy kvůli koronaviru „vypekl“ rakouský hotel

„Řekneme si, že uděláme blackout Slovenska. Nebudeme se s tím trápit rok a půl, ale na tři týdny vypneme Slovensko úplně. Fungovat bude možná pouze 100 až 150 tisíc lidí, kteří budou zajišťovat klíčovou infrastrukturu, a vymýtit virus. A pak se nadechneme,“ navrhl Matovič.

„Spolu se musíme rozhodnout, kterou cestou se vydáme,“ dodal s tím, že je připraven udělat na toto téma rozsáhlý průzkum veřejného mínění. Ve středu k návrhu uvedl, že tímto způsobem by se omezil pohyb na Slovensku o 90 procent.

Likvidace ekonomiky

Matovičův návrh vyvolal na Slovensku, kde jsou opatření dosud srovnatelná s Českem, vlnu zděšení.

Zaplněné tribuny během fotbalového utkání v Bělorusku
I v Bělorusku se na koronavirus umírá. Stadiony jsou však plné

„Pokud se neděje nic mimořádného – typu tisíc mrtvých denně jako v Itálii – jsem zásadně proti takovýmto experimentům, jak zlikvidovat ekonomiku,“ odmítl Matoviče místopředseda vlády pro ekonomiku a šéf koaliční strany Svoboda a Solidarita Sulík. Podobně se vyslovila i většina parlamentních stran, včetně opozičního Směru.

Matovičův návrh, na němž premiér přes kritiku trvá, podporuje druhá nejsilnější vládní strana Sme rodina.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník