Debata o možných rizicích nové generace mobilních sítí v Jeseníku rezonuje řadu měsíců. Zástupci státu uvedli, že z technologického hlediska se budou při testování využívat obdobná zařízení, která se v Česku už řadu let používají pro šíření televizního či mobilního signálu.

„Komunikační technologie páté generace má oproti generaci předchozí stovky vylepšení. Z technologického hlediska se ale jedná o obdobné vysílače , které jsou dnes na mobilních stanovištích. Jde o obdobnou technologii na vyšší úrovni, které lépe využívá spektrum, které je v současné době pro mobilní komunikaci k dispozici,“ uvedl poradce Ministerstva průmyslu a obchodu pro 5G a digitalizaci Petr Vítek.

Ilustrační foto.
Pitnou vodou Studénky zásobovaly cisterny. Co se stalo?

Podle náměstka pro řízení sekce digitalizace a inovací téhož ministerstva Petra Očka se nebudou pro 5G sítě v Česku používat žádné jiné frekvence, než které se již nyní využívají.

„Dnes ze zdravotního hlediska rozhodně nemůžeme hovořit o vyšší expozici (elektromagnetickým zářením, pozn. red.) než kdekoli jinde v České republice. Cílem tohoto projektu není testování nových technologií, které jinde v Česku nejsou. Na technologiích, které jsou dnes již dostupné a aplikované, chceme ukázat, jakým způsobem je možné je využít,“ uvedl.

Celoplošné pokrytí? V budoucnu

V rámci jesenického projektu se ani nepočítá s tím, že by se signálem 5G pokrývalo celé město či jeho okolí. Na trhu ostatně nejsou mobilní telefony, které by s takovým signálem uměly pracovat.

S celoplošným pokrytím se počítá v budoucnu. Využita k němu budou pásma, která byla dosud využívána pro televizní vysílání.

„V Jeseníku budeme začínat na kampusových sítích u jednotlivých partnerů. Jsou tím myšleny malé sítě v určitém objektu nebo oblasti, kde budeme některé věci testovat. Operátor v rámci pilotního provozu nepočítá s tím, že by na Jesenicku stavěl jakékoli nové stožáry,“ poznamenal Jiří Štich z Inovačního centra Olomouckého kraje.

Pobrat více zařízení

Využití 5G sítí se bude v Jeseníku testovat v mnoha oblastech: v průmyslu ve firmě Fenix, v případě Jesenické nemocnice se nabízí oblast telemedicíny. Pro Vlastivědné muzeum Jesenicka se otvírá možnost moderních prezentací.

„Samotné město a městský úřad do tohoto projektu vstupuje jako zprostředkovatel a subjekt, který místním hráčům tuto příležitost přináší,“ sdělil místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo.

Do projektu se zapojí také dvě jesenické střední školy: průmyslovka a gymnázium. Druhá jmenovaná má dlouholeté zkušenosti s robotikou. Jako první na světě například uvedla divadelní představení, v němž hrají pouze roboti. Pracuje také s modelem částečně samořiditelného auta.

Hromadná nehoda na kruhovém objezdu na silnici I/44 v Zábřehu
Kamion u rondelu v Zábřehu trefil několik aut. Pět zraněných, zasahoval vrtulník

„Narazili jsme na problém poměrně vysokého zpoždění signálu. V případě robotického auta je to hodně kritické, tam hraje roli každá milisekunda. V případě divadla dochází při použití běžné Wi-Fi či zařízení Bluetooth k přehlcení signálu. Věříme tomu, že 5G bude schopné pobrat více zařízení, které spolu budou moci navzájem mnohem kvalitněji komunikovat. Že ke zpoždění a přehlcení signálu docházet nebude,“ uvedl vyučující jesenického gymnázia Roman Chasák.

Referendum zastupitelé odmítli

Projekt testování 5G sítí se v Jeseníku stal mimo jiné předmětem více než dvouhodinové diskuse na zasedání posledního zastupitelstva. Zastupitel Petr Procházka navrhl, aby městský parlament k celému projektu vyhlásili referendum. Pro svůj návrh však nenašel dostatek hlasů.

„Za současného vedení města se v Jeseníku hlasuje o řadě věcí, k mnoha záležitostem se pořádají ankety. Tato záležitost hlasitě rezonovala u části obyvatelstva. Oslovila mě část občanů, proto jsem ten návrh podal. Zastupitelstvo rozhodlo, já to respektuji a tím celou věc v tomto směru považuji za vyřízenou a ukončenou,“ řekl Petr Procházka.

Na vyhlášení referenda ještě před květnovým zasedáním apeloval Jesenický týdeník. Za tímto účelem vznikla petice občanů. Toto periodikum zároveň projekt a roli vedení města v něm kritizovalo. Rozsáhlý prostor rovněž věnovalo možným problémům spojeným s 5G sítěmi.

„Je rozhozených asi dvanáct podpisových archů a ještě nejsou zpátky. Není tam žádný termín. Zkuste sehnat 3300 podpisů ve městě, kde chodí čtyři nebo pět tisíc lidí k volbám. A to, že referendum městské zastupitelstvo odmítlo, jen ukázalo, že nemá zájem, aby se občané mohli k něčemu vyjádřit,“ řekl po konání květnového zastupitelstva vydavatel Jesenického týdeníku Miroslav Chovanec.

Co jsou to 5G sítě
Jedná se o novou generaci mobilních sítí. Poskytne vyšší a stabilnější rychlost přenosu dat, rychlejí odezvu a propojení většího množství zařízení. Mají umožnit další rozvoj průmyslu, dopravy, telemedicíny, virtuální reality či cestovního ruchu. Mezi odbornou i laickou veřejností se vedou diskuse o možných zdravotních účincích při využití vysokých frekvencí v řádu desítek gigaherz. Negativní účinky na lidské zdraví nebyly dosud prokázány, s nasazením takových technologií se navíc v Jeseníku ani jinde v Česku nepočítá.