Nejmladšímu z nich bylo teprve patnáct. U všech nezletilců se hladina alkoholu pohybovala kolem půl promile.

„Přestože akce byla zamýšlena jako preventivní a její termín byl proto medializován, výsledky nás nemile překvapily. S určitostí můžeme vzkázat, že podobné akce budou následovat, ale jejich termíny už předem zveřejňovat nebudeme,“ sdělil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň. Do akce, která za poslední roky nemá na Šumpersku obdoby, se zapojilo 68 lidí, policistům vypomáhali také frekventanti střední policejní školy z Holešova. Od 22 hodin v sobotu do nedělního rána pročesali dvaašedesát podniků. Nejvíce popíjejících nezletilců našli v Hanušovicích a Šumperku. V šumperských podnicích byli číšníci obezřetní, kromě jediného místa - diskotéky v centru města známé pod názvem Maják. I když na diskotéce nebyla kolem jedenácté večer žádná tlačenice, personál si s věkem návštěvníků hlavu nelámal a čtyřem nezletilým alkohol bez problémů nalil.

„Dal jsem si jen pivo a panáka, byl jsem na odchodu. Mám smůlu,“ řekl šestnáctiletý chlapec, který po kontrole občanského průkazu absolvoval dechovou zkoušku. Přístroj mu naměřil něco málo přes půl promile, stejně tak jako dalším třem sedmnáctiletým dívkám. Všichni popíjející mladiství byli z podniku vykázáni. „Zjištěné požívání alkoholu budou řešit sociální odbory městských úřadů,“ informoval mluvčí policie. Správní řízení kvůli přestupku pak čeká zaměstnance diskotéky. „Vzhledem k tomu, že kontrola byla předem avizovaná, jsou na místě přísnější postihy. Byli jsme hlavně zvědaví, zda si hostinští i mladiství dají pozor, když kontrolu předem zveřejníme,“ řekl ředitel šumperské policie Josef Drábek, který se akce osobně účastnil.
Do akce se nezapojili jen policisté, doprovázeli je také hygienici a hasiči, kteří kontrolovali dodržování bezpečnostních předpisů. Nedostatky objevili pouze v sedmi mohelnických podnicích.

Šumperská policie sobotní akcí odstartovala dlouhodobý projekt, který vznikl na základě výzkumu veřejného mínění. Řadě lidí podle jeho výsledků vadí, že konzumace alkoholu mladými lidmi je již běžnou věcí. Domnívají se, že by se policie k tomuto rozšířenému problému měla postavit mnohem razantněji. V kontrolách restaurací, barů a heren chtějí šumperští policisté pokračovat i v dalších měsících. Akce ale již budou utajené a do vybraných podniků budou nasazeni policisté v civilu. Dění v lokále prý budou sledovat ještě nějakou dobu před příchodem mužů v uniformách.