Studii nového altánu představil šumperský architekt Jiří Valert. „Bude se jednat o stavbu, která je proti současnému altánu menší i nižší, průměr bude zhruba deset metrů," vysvětlil Jiří Valert. Tvarem se architekt inspiroval v přírodě, altán má vzdáleně připomínat lasturu. „Navrhl jsem vzdušnou konstrukci bez masivní betonové podezdívky, kterou má altán nyní. Materiálem bude beton, ocel a nerozbitné sklo nebo plast," dodal Jiří Valert. V okolí altánu by měly být zpevněné plochy, studie počítá také s přívodem elektřiny i instalací pítka. Podle předběžné kalkulace by se náklady na vybudování nového pavilonu i terénních úprav v jeho těsné blízkosti měly pohybovat kolem dvou milionů korun.

Vizualizace nového altánu nevzbudila u všech členů městského parlamentu nadšení. „Připomíná mi to autobusovou zastávku," komentovala zastupitelka za KSČM Eva Tejklová.

Jedním ze zastánců zachování původní stavby byl i zastupitel za ČSSD Jiří Gonda, s řešením je ale nyní spokojený. „Důležité je, že altán v parku bude, protože do něj patří. To co jsme viděli, je první návrh, třeba stavba bude ještě vypadat jinak," řekl Jiří Gonda.

Smetanovy sady začaly dostávat novou podobu už loni, kdy staré stromy nahradily nové dřeviny, přibyly cesty, záhony i nové koše a lavičky. Jenže celou dobu se zastupitelé vášnivě dohadovali o osudu altánu. Hudební pavilon navíc budil emoce i mezi občany a na radnici putovala petice s více než tisícovkou podpisů za ponechání starého altánu v parku. Toto řešení prosazovala zhruba polovina městského parlamentu.

Druhý tábor zastupitelů naopak navrhoval zbourání s odůvodněním, že se stavba z 50. let minulého století do moderního sadu nehodí. K hlasování se zastupitelé dostali loni v březnu a o pouhý jediný hlas zvítězila demolice. S tím se ale řada volených zástupců nechtěla smířit. Nakonec se ale obě strany v kuloárech dohodly.

„Já sám jsem loni hlasoval pro demolici. Verdikt však padl rozdílem jednoho hlasu a altán stále vzbuzuje emoce. Nechtěl bych, aby určitá část zastupitelstva pociťovala zrušení altánu jako těžkou osobní újmu. Z toho důvodu navrhuji kompromis, kterým je stavba nového moderního pavilonu," řekl před několika týdny šumperský starosta Zdeněk Brož. S bouráním hudebního pavilonu a stavbou nového objektu se pravděpodobně začne příští rok.

Hudební altán v někdejší Panské zahradě, nyní Smetanových sadech, byl vybudován na konci 19. století, Tehdy se jednalo o malou dřevěnou stavbu. Současnou podobu pavilon získal po roce 1945, kdy byl park přejmenován podle hudebního skladatele.