Babybox může žena využít, aniž by se nějak prozradila. Je to naprosto anonymní. Matka může snadno otevřít dvířka, vložit dítě, dvířka zavřít a odejít. Na místo není namířena žádná kamera. Setry se o dítěti v babyboxu dozvědí tak, že na sesterně novorozeneckého oddělení spustí signalizace ve chvíli, kdy je schránka plná.

Pro některé ženy je podle psychologů několikakilometrová cesta k vyhřívané schránce pro miminka nereálná. „Babybox je výborná věc. Prakticky ale pro některé ženy stěží realizovatelná. Příklad: žena porodí v Pasece a se dvěma ranečky jede autobusem, pak tramvají, nato čeká, až u kliniky nikdo nebude," zamýšlela se psycholožka Jana Hronová. „Jak takovou situaci vyřešit? Pro tento případ by zřejmě bylo nejlepší, pokud by zavolala na tísňovou linku," zauvažovala.

To by pro takovou ženu bylo vhodné východisko i podle Lenky Černochové z odboru sociálních věcí šternberského městského úřadu. „Jestliže odmítá kontakt s lékaři, sociálními pracovníky, pak je krajním řešením tísňová linka. Ženě požadující anonymitu je tak možné pomoci, nasměrovat ji, například k utajenému porodu. Je to mezní situace," uvedla sociální pracovnice ze Šternberka, kde podobný případ řešili před třemi lety: „Žena měla už několik dětí, potrat nechtěla, těhotenství tajila. Chtěla dítě porodit a vědět, že o ně bude dobře postaráno. Uskutečnil se utajený porod ve šternberské porodnici," vzpomněla Černochová.

Utajený porod, kdy žena rodí v nemocnici pod jinou identitou, umožňuje legislativa čtvrtým rokem. „Ve všech porodnicích. Žena porodí pod jiným jménem a dítě je ještě v šestinedělí dáno k adopci," uvedla Hana Szotkowská, mluvčí Středomoravské nemocniční, pod kterou spadají nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku. „Ve šternberské porodnici se zatím uskutečnil jeden takový porod," dodala.

Ženy se mohou obrátit i na kojenecký ústav. „Může se u nás ubytovat už dva týdny před porodem, dostane vlastní vybavený pokoj. Zajistíme pro ni také stravování. Pokud je v hmotné nouzi, neplatí za tyto služby vůbec nic. Jestliže má svůj příjem, hradí jen 240 korun denně. K dispozici má přímo v místě zdravotní sestru, porodní asistentku i lékaře," popsala obvyklý postup Marie Fickerová, ředitelka dětského centra Ostrůvek - bývalá Sdružená zařízení pro péči o děti, jejichž součástí je olomoucký kojenecký ústav či dětský domov. Klientka pak utajeně porodí v olomoucké Fakultní nemocnici a po porodu se znovu může vrátit zpátky. Pracovnice Ostrůvku jí pomohou osvojit si veškerou péči o novorozence. V případě, že žena nemá s dítětem kam jít, jí také zprostředkují bydlení v azylovém domě pro matky s dětmi a poradí s vyřízením sociálních dávek nebo s adopcí, pokud si dítě nechce nechat.

Každý rok se v ČR najde několik mrtvých novorozencůVýběr nálezů mrtvých novorozenců v ČR za poslední tři roky:4. července 2010 - Policisté nalezli v Praze Čakovicích kostru novorozeného dítěte a zadrželi ženu bez domova, která je podezřelá z toho, že dítě porodila a pak se jej zbavila.

19. července 2010 - Policie oznámila, že v kompostu u rekreačního objektu na Královéhradecku nalezla ohořelé tělíčko novorozence.

Srpen 2011 - Ve Frenštátu pod Radhoštěm na zahradě rodinného domu našla jeho obyvatelka v igelitové tašce ukrytou mrtvolku novorozené holčičky. Pár dní před tím ji porodila tajně v domě na toaletě její vnučka Romana Pítrová. Dítě udusila roubíkem a uškrtila pupeční šňůrou, za což ji v listopadu 2012 vrchní soud v Olomouci poslal na 16 let do vězení.

2. června 2012 - V příkopu u silnice v Rotavě na Sokolovsku byl nalezen mrtvý novorozený chlapec. Později z testů DNA vyšlo najevo, že měl nejspíš stejnou matku a zřejmě i otce s mrtvým novorozeným chlapcem, který byl nalezen v lednu 2011 v kontejneru na šatstvo v saském Schwarzenbergu u českých hranic.

1. listopadu 2012 - Policie oznámila, že bude stíhat matku mrtvého novorozence nalezeného v Ládví u Prahy. Tělo donošené holčičky policisté našli zabalené do dvou pytlů v šatní skříňce v restauraci, ve které žena pracovala. Jednatřicetiletá žena, matka dvou dětí, přišla den předtím do benešovské nemocnice, kde lékařům tvrdila, že potratila.

12. dubna 2013 - Mrtvou novorozenou holčičku v igelitové tašce našel kolemjdoucí blízko lesní cesty u rybníka Drátovec v havlíčkobrodské městské části Perknov. Policie případ vyšetřuje jako vraždu, z níž podezřívá matku; dítě se narodilo zdravé.

18. května 2013 - Mrtvého novorozence v igelitové tašce našel kolemjdoucí v korytě potoka v Novém Malíně na Šumpersku. Pár dní nato kriminalisté obvinili z vraždy novorozence pětadvacetiletou matku dítěte.

27. května 2013 - Kriminalisté nalezli v Pasece na Olomoucku dva mrtvé novorozence; příčinu jejich smrti zatím neznají.