O osudu roky připravovaného záměru budou ve středu 27. listopadu rozhodovat jeseničtí zastupitelé. Vůbec není vyloučeno, že za projektem udělají definitivní tečku.

Podklady k výběrovému řízení na poskytovatele úvěru si vyzvedla čtveřice finančních ústavů: Česká spořitelna, Komerční banka, PPF banka a Sberbank. První dva jmenované se již před uzávěrkou výběrového řízení omluvily, že nabídky nepodají.

„Jedenáctého listopadu jsme se ve třináct hodin sešli, že otevřeme obálky. Museli jsme konstatovat, že není co otevřít. Žádné nabídky nepřišly, řekl místostarosta Jeseníku Libor Halas.

Městští zastupitelé následně doporučili starostce města, aby vedla jednání s bankami, které se do výběrového řízení nezapojily, a aby ověřila důvody, které je k tomu vedly. Výsledek jednání starostka předloží zastupitelům, kteří o osudu aquaparku rozhodnou příští středu.

Poslanci městského parlamentu mohou celý záměr zastavit. Nebo podpoří variantu, že se radnice bude dále snažit úvěr získat. V druhém případě je možné, že by město muselo vyhlásit nové výběrové řízení. To by znamenalo další několikaměsíční zdržení projektu. Termíny výstavby aquaparku jsou přitom již v současnosti velmi napnuté.

Komerční banka poskytla městu odůvodnění, proč se výběrového řízení nezúčastnila. „Měla výhrady k úplnému vyčerpání hotových peněz města, k rizikům ohledně možných víceprací a neexistenci rezervy na tyto vícepráce. Byli přesvědčeni, že město bude muset prodávat další část svého majetku, aby dílo dokončilo. Predikce provozní ztráty je podle banky také postavena na vodě," shrnul pohled finančního domu místostarosta Halas.

Jiné peněžní ústavy než Česká spořitelna a Komerční banka se obávaly, že jejich nabídky nebudou ve srovnání se dvěma jmenovanými bankami konkurenceschopné. I proto se tendru nezúčastnily.

Podle Petra Laštovici, který se spolu s dalšími Jeseničany pokusil o stavbě aquaparku vyvolat referendum, by měli zastupitelé záměr stopnout. Upozornil, že nové výběrové řízení na poskytovatele úvěru by způsobilo další prodlení a zvýšilo riziko, že se celá investice nestihne dokončit včas.

„Jedna z bank ve svém vyjádření k tomu, proč se nepřihlásila do výběrového řízení, v podstatě zopakovala důvody, které jsme hlásali celou dobu," poznamenal Petr Laštovica.

Aquapark v Jeseníku má zahrnovat vnitřní část s několika bazény, vodními atrakcemi a wellness procedurami. Součástí projektu je i rekonstrukce venkovního koupaliště. Vodní svět má zájem stavět sedm firem za 185 až 215 milionů korun.

Záměr má ve městě i na celém Jesenicku příznivce, ale i řadu odpůrců. První skupina věří, že pomůže turistickému ruchu. Druhá se obává zejména finanční náročnosti celé investice a následného provozu.