„Češi pijí turka a těžko si zvykají na novinky, ale naštěstí i v případě kávy se učíme oceňovat její kvalitu. Domnívám se, že naši studenti by měli umět uvařit dobrou kávu. Proto jsme u nás otevřeli baristický kurz, ve kterém se vyučuje správná příprava espressa, kapučína i čokolády,“ řekl ředitel jesenické hotelové školy Jindřich Kubíček, který nechal pro baristické kurzy upravit nevyužitý sklepní prostor.

Snaze školy naučit své studenty něco nového vyšel vstříc i jeden místní podnikatel, který pro výuku zapůjčil kávovary v ceně desítek tisíc korun.

K jednomu z kávovarů se postavil učitel Kamil Hégr.

„Čeští klienti nejsou nároční. Stačí jim zalít lógr. Do pressa zase vyžadují přidat větší množství vody,“ přiblížil nejčastější prohřešky Čechů učitel a hned dokázal, že uvařit dobrou kávu není žádná maličkost.

„Není to o tom, že přijdu a zmáčknu tlačítko. I z drahého kávovaru se dá udělat hrušková voda. Dobrý nápoj závisí na kvalitě pražení, hrubosti kávy, jejím upěchování, době protečení vody a samozřejmě servisu,“ usmál se Kamil Hégr.

Pedagog upozornil, že kvalitní presso není o vodě, ale o síle kávy.

„Pravého pressa může člověk bez obav vypít i dvacet šálků denně, protože tato káva obsahuje jen málo kofeinu. Navíc nabudí trávení. Po správném pressu by každý měl do půl hodiny dostat hlad,“ dodal Hégr.