Šestice studentů jesenické hotelové školy v posledních dnech neusedají do lavic. Pod dohledem Kamila Hégra se pilně připravuje na čtvrteční závod. Už mají jasno, jaké drinky porotcům naservírují.
„Snažili jsme se vymyslet originální nápoje s výraznou chutí. Když porotce ochutná třicet drinků a pak dostane na stůl náš, tak si musí říct, to tu ještě nebylo,“ přiblížil taktiku a nejdůležitější část přípravy Kamil Hégr.
Jeho svěřence totiž čeká hodnocení hned několika hledisek. Musí zvládnout umíchat drinky v časovém limitu a soutěžit o nejrychlejšího barmana. Porotci hodnotí techniku a čistotu práce a chuťová komise boduje vzhled, vůni a chuť nápojů.
Konkurence je veliká. Soutěžit bude pětatřicet mladých barmanů z dvanácti škol České republiky, Slovenska, Polska, Litvy. Podruhé přijedou i tři zástupci z Mexika.
„Takové mezinárodní obsazení na žádné jiné barmanské soutěži u nás není. Nejen pro naše studenty je zajímavé zkonfrontovat různé styly práce i chutě nápojů,“ řekl za organizátory vedoucí odborné praxe Pavel Borek.
Nováček, sedmnáctiletý Jan Pavel Kuruc si na sytosti chutě svých drinků dává jaksepatří záležet a rozhodně u svého short drinku s názvem Rozbřesk nešetří rumem.
„Drink má barvu vycházejícího slunce. Má výraznou barvu stejně jako chuť,“ řekl Kuruc. Překvapit chce i s long drinkem, kterému dal název Nevyslovené přání. „Chci zapůsobit hlavně barvou, která je azurově modrá,“ prozradil student.
Své štěstí bude ve čtvrtek pokoušet i šestnáctiletá Zuzana Pavlíčková. Nedávno si z Becherovka cupu přivezla stříbrnou medaili a její trenér do ní vkládá velké naděje. Zuzana ale neskrývá nervozitu.
„Lépe se cítím na soutěži, kde není tolik známých,“ přiznává dívka, která má ráda zelenou barvu. Právě do tohoto odstínu bude ladit i své drinky.