Každý z třiadvaceti mladých barmanů se na pódiu během deseti minut snažil pod dohledem porotců namíchat ten nejlepší horký drink.

Baristé zase soupeřili v umění, kdo z nich uvaří tu nejkvalitnější kávu. Junioři měli za úkol připravit po čtyřech šálcích espressa a cappuccina, jejich profesionální kolegové k tomu ještě míchaný drink založený na espressu.

„Hodnotí se vzhled, vůně a samozřejmě chuť. Měla by být vyvážená, u drinku by neměla být výrazně cítit nějaká surovina. Hodnotí se nuance drinku, za což je nejvíc bodů," řekl Kamil Hégr z pořádající Hotelové školy Vincenze Priessnitze v Jeseníku.

Přihlížející zaujal například nápoj nazvaný Horká růže, který před jejich očima vykouzlila Kristýna Butke z Frýdku-Místku. Namíchala jej z bacardi, sirupu z růže, limetky a francouzského likéru. Na soutěž tuto účastnici přivedla shoda okolností.

„Byla jsem jen záskok, protože holka přede mnou si zlomila nohu. Na soutěž jsem trénovala jen jeden den. Mistr s tou slečnou na tom ale makali tři týdny," přiznala soutěžící.