„Určitě máme velkou radost. Příští rok na jaře začneme s realizací centra volnočasových aktivit,“ oddechl si starosta Bernartic Mojmír Michálek (ODS), který si ani po řadě neúspěchů nepřipouštěl, že se plán na oživení statku nepodaří. Bez pomoci dotace by však obec na nákladný projekt nikdy peníze neměla.

Roky opuštěná budova statku se s pomocí evropských peněz promění na centrum odpočinku a kultury. Vzniknou zde klubovny pro spolky.

„Prostor budou mít děti i dospělí. Máme u nás dvě kapely, takže zde vznikne i hudební zkušebna. V domě vybudujeme i velkou společenskou místnost a můj sen je, aby u nás vzniklo i divadlo malých forem,“ přiblížil hlavní část projektu Michálek.

Centrum nemá sloužit jen místním. Oddych zde budou moci hledat i turisté. Radnice chce v areálu statku zřídit zemědělské muzeum a bývalou stodolu přebudovat na řemeslnou dílnu. Zvídaví návštěvníci by se nemuseli omezit jen na pasivní sledování práce odborníků, ale sami si vyzkoušet košíkářství a další stará řemesla.

„Ve stodole bude i zázemí pro hygienu a byl bych rád, kdybychom zde pořádali trhy a poutě. Prozatím jsou tyto akce na hřišti a myslím, že to není důstojné prostředí,“ dodal Michálek.