Ten, který dokončil těsně před výstavou má datum 1902, naopak nejstarší je německé provedení, které podle jeho slov čekalo ve skříni na postavení několik desítek let.

„Impuls přinesla moje nejstarší vnučka, která toužila dětem pořídit osvětlený betlém,“ zavzpomínal na důvod, který ho k mravenčí práci s papírem a nůžkami přivedl, sympatický zábřežský kutil.

„Dětem se líbil, a tak jsem na každé další Vánoce připravoval další a další,“ uvedl Vaník s tím, že dohromady už takto „oživil“ na tisíc figurek v celkem 14 betlémech.

„Před Vánoci je každoročně vystavujeme doma na chodbě. Dívat se na ně dnes chodí děti školek z celého města,“ dodal autor, který detaily dopracovává pod lupou a k vystřihování používá speciální nůžky a sekáček.

Do výroby betlémových aranžmá zapojil i manželku Annu, která mu pomáhá při finální úpravě podkladu a rozmísťování figurek.

„Je to takové příjemné vyplnění dlouhých zimních večerů,“ shodli se oba při zahajovací vernisáži, kterou si nenechaly ujít hlavně rodiče s dětmi.

Pozdravit je přišel také Kašpárek s čertíkem Bublínkem ze zábřežského loutkového souboru Klubíčko.

Papírové betlémy budou v kině k vidění do 13. ledna příštího roku.

Ilustrační fotografie.
Víkend na svazích Jeseníků bez větších problémů