„Musíme stromek pěkně nazdobit. Tady máte baňky, řetězy. Dej to tam pořádně, ať je to pěkné,“ organizoval kamarády Ladislav Ryzí, který patří k nejstarším obyvatelům azylového domu.

Před převratem měl garsonku, ale když po revoluci koupil dům soukromník, nechal jej vystěhovat. „Tady jsou dobré Vánoce. Nemusíme se flákat a mrznout venku. I jídlo je tady dobré,“ chválil Ryzí.

„Doma jsem Vánoce nechystal. To si dělala sama děcka,“ lamentoval na oko Jaromír Houdek. Kamarádům však pomáhal rád. Oproti spolubydlícímu si Houdek v minulých letech vyzkoušel, co obnáší spaní venku. „Když jste mladí, tak je to sranda, ale tady je to lepší,“ je Houdek spokojený s pohodlím azylového domu. O dárcích zatím neuvažoval, ale když se zamyslel, jeden jej napadl. „Kdybych tak pod stromkem našel balík cigaret,“ zasnil se Houdek.

To pro třetího z kamarádů Vladimíra Antla budou Vánoce v azylovém domě premiérové, ale moc se na ně netěší. Nemůže totiž být se svou partnerkou. Problém je v tom, že ani ona nemá vlastní bydlení. Řád azylového domu nedovoluje ubytování smíšených párů, pokud nejsou manželé.

V azylovém domě chtějí svým klientům připravit co nejkrásnější svátky. I když peněz není nikdy nazbyt, střádají prostředky na koupi dárků během celého roku. „Jde o hygienické prostředky, o věci, na které ve svém rozpočtu tito lidé nemyslí. Raději si koupí alkohol a cigarety,“ řekl vedoucí domu Jan Zaoral.

Na Štědrý den se snaží v azylovém domě připravit co nejvíce domáckou atmosféru. „Jídlo bude slavnostnější. S Armádou spásy ze Šumperka máme domluvený bramborový salát a řízek. Večer budeme mít cukroví i chlebíčky,“ přiblížil situaci Zaoral.

Desítky klientů stráví vánoční svátky také v azylovém domě v Šumperku. Zařízení, které pomáhá lidem žijícím na ulici, provozuje Armáda spásy.

„Pro každého klienta máme připravený vánoční balíček, který bude obsahovat praktické věci pro osobní hygienu, například sprchové gely, holítka a podobně,“ řekl vedoucí azylového domu David Jirsák.

Volnější režim bude panovat také v noclehárně, kam se bezdomovci z ulice přicházejí pouze za symbolický poplatek vyspat. Ve dny státních svátků se totiž v prostorách noclehárny mohou zdržet i během dne, v běžné dny totiž musejí ráno noclehárnu opustit.

Danuše Krčová, Hana Kubová