Stopy v okolí Pradědu často využívají k tréninku sportovci z jesenického Fenix Ski Teamu.

„Vždycky tam byla složitá domluva, jestli rolba vyjede. Nyní se úprava tratí velmi zlepšila. I veřejnost musela poznat, že v letošní sezoně je trasa z Červenohorského sedla na Praděd perfektně upravená, stejně tak i stopy v oblasti Pradědu,“ řekl Květoslav Žalčík z Fenix Ski Teamu.

Školáci v Zábřehu vytvořili živé olympijské kruhy.
Škola fandila olympiádě, žáci se proměnili v živé kruhy

Jaké tratě udržují?

Běžkařská magistrála v Jeseníkách vede z Vřesové studánky přes Červenohorské sedlo a Švýcárnu na Ovčárnu. Leží na území dvou krajů. Její úpravu mívalo na starost několik subjektů. Nyní ji celou udržuje spolek Jeseníky – severní hřeben.

„Už nějakých deset roků udržujeme úsek od Červenohorského sedla na Švýcárnu. Na začátku letošní sezony jsme přibrali i stranu ležící v Moravskoslezském kraji, to je ze Švýcárny na Praděd, Ovčárnu a okruhy kolem Kurzovní chaty,“ popsal předseda spolku Josef Sekula.

Rolbař spolku tak od letoška najede zhruba o dvacet kilometrů více.

„Snažíme se hřeben udržovat denně. Je to pupek celé Moravy. Sám pracuji v cestovním ruchu a mám zájem, aby byla stopa udržovaná,“ poznamenal Josef Sekula.

Starosta Jeseníku a poslanec Adam Kalous.
Adam Kalous rezignoval, starostkou Jeseníku má být Jana Konvičková

Tisíce lidí denně

Na běžky na jesenickou magistrálu vyrážejí při pěkném počasí denně tisíce lidí.

„Stopy je důležité mít upravené nejen pro výkonnostní sport, ale i z pohledu cestovního ruchu pro veřejnost. Generují spoustu zákazníků například hoteliérům na Švýcárně nebo Červenohorském sedle,“ řekl starosta Jeseníku Adam Kalous.

Úpravu běžkařských stop v části Jeseníků spadající pod Olomoucký kraj zastřešuje Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Do systému údržby je v letošním roce zapojených téměř tři sta kilometrů tras. Velmi oblíbené jsou i ty v okolí Paprsku.

„Nachází se tam přes šedesát kilometrů tras různé obtížnosti. Jsou propojené i s trasami v Polsku. Stopy se upravují až do Petříkova a na Ramzovou a na druhé straně navazují na ty na Dolní Moravě,“ popsal David Kobza ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Bývalá krizová nemocnice, budoucí Alzheimercentrum v Zábřehu v současné podobě.
Bývalá spící nemocnice bude sloužil lidem s Alzheimerovou chorobou