Areál místní společnosti PRO-BIO obsadila dvacítka stánků s bioprodukty, hudba a atrakce pro děti. Farmář z Brníčka Michal Hrdlička předvedl lidem práci pasteveckého psa, který držel v šachu trojici kačen, v programu bylo i stříhání ovcí a exkurze do několika ekofarem. Návštěvníci si také mohli nakoupit produkty PRO-BIA v improvizovaném obchůdku ve skladu firmy.

„Využila jsem toho, protože jinak pro ně jezdím do Natury v Šumperku. Oblíbená je u nás zejména špalda, jáhly a rýže natural. A u stánku jsem si dala bulghur se zeleninou, je to vynikající,“ řekla Petra Šimková z Bohdíkova.

Bioslavnosti si za šest let získaly v regionu velkou popularitu. Do areálu už v půl desáté dopoledne proudily stovky lidí. Každý rok jich sem zavítá kolem jednoho a půl tisíce. Se zájmem sledovali návštěvníci na příklad práci kuchařů cateringové firmy Natural food, kteří na místě vařili z produktů PRO-BIA.

„My doma taková jídla děláme už snad dvacet let. Když někam jedeme, bereme si tašku toho svého jídla s sebou. Tentokrát jsme nemuseli, všechno tu mají. Ochutnáváme, všechno je vynikající. A s paní u pekařského stánku jsem konzultovala, která mouka je do čeho lepší,“ pochvalovala si Jana Dvořáčková ze Šumperka.

Zájem byl i o exkurze do sousedního mlýna PRO-BIA. V 90. letech to byl první mlýn v republice zaměřený jen na bioprodukci. Za jednu sklizeň tady v třísměnném provozu zpracují kolem tří a půl tisíce tun plodin. Ze spleti trubek, kterými jsou linky v několika patrech propojeny, padá mimo jiné 35 druhů mouky. V akci je i sto padesát let stará dřevěná loupačka na špaldu.

Firma PRO-BIO obchoduje s 1200 výrobky, z toho tři stovky jsou její vlastní produkty. Dnes má 65 zaměstnanců a pomalu bere zpět ty, které musela v době krize propustit. Má i dvě vlastní farmy, z loňské sklizně už měla vlastní pohanku a sóju, letos bude i špalda.

„Jsem hrdý na to, že pracujeme bez provozních dotací, to byl můj záměr a cíl a povedlo se to,“ řekl ředitel PRO-BIA Martin Hutař.

Když firma v roce 1992 začínala, těžko na trhu se svou produkcí obilnin prosazovala. Bojovala s nedůvěrou lidí a s předsudkem, že obilniny jsou jen jídlo pro vegetariány. „Až do roku 2000 to byl neustálý boj o přežití, museli jsme založit i velkoobchod a zboží do obchůdků rozvážet. Obchod začal lépe fungovat po vstupu do Unie a skutečný zlom nastal v roce 2005, kdy jsme začali dodávat i do hypermarketů,“ řekl Martin Hutař. V hypermarketech má dnes PRO-BIO odbyt pro polovinu své produkce, jen malé obchůdky by firmu neuživily.

Stánek mělo na Bioslavnostech i Hnutí Duha. Na svých poutačích informovalo na příklad o tom, že rajčata dovezená ze Španělska urazí 2600 kilometrů, což do ovzduší přinese 21,4 kilogramů kysličníku uhličitého.