„K terapiím používám dva pejsky, králíky a kočku. Nejdříve jsem začala se psy, protože jsem se dlouhá léta aktivně zabývala kynologií. Ale pro terapeutické účely se dá vychovat téměř každé zvíře," tvrdí Hana Mösnerová.

Například kontakt se psem má výborný vliv na psychiku, představuje účinné rozptýlení pro lidi s psychickými poruchami nebo ty, kteří se cítí opuštění. Canisterapeut může pomocí psa u nemocných lidí aktivovat myšlení, paměť, komunikaci i motoriku. Hlazení a sledování zvířat je populární pro všechny věkové kategorie.

Jedním z míst, kam Hana Mösnerová pravidelně dochází, je i léčebna dlouhodobě nemocných v Šumperské nemocnici. „Klienti se na zvířátka těší, vždycky se ptají, které přivezu. Ale zooterapii zde střídám s muzikoterapií, na obě metody mám velmi pozitivní ohlasy," řekla Hana Mösnerová.

K zooterapii Hana Mösnerová časem přidala muzikoterapii, jejíž studium absolvovala na Univerzitě Palackého. Používá nejrůznější hudební nástroje. „Většinou se jedná o bubínky, ty jsou velmi důležité pro cvičení drobné motoriky, klient totiž musí uchopit paličku jemným způsobem, aby nástroj vydal tón. Ale jde jen také hlavně o komunikaci. Řada lidí si potřebuje především popovídat. Nejvíce je to patrné v léčebnách a domovech důchodců," dodala Hana Mösnerová.