VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Branná má vlastní pivo, čepují ho i v Šumperku

Branná – Toto povolání chce velkou dávku trpělivosti. Zásadní kus práce při něm odvedete za dvanáct či čtrnáct hodin, dalších šest týdnů ale trvá, než je dílo hotovo.

29.6.2013
SDÍLEJ:

Křest piva v Branné.Foto: DENÍK/Petr Krňávek

„Hotovo" si mohl branenský sládek Jiří Maks říct 28. června. Právě poslední červnový pátek lidé poprvé ochutnali jedenáctistupňové pivo Dolmen. První várku tohoto nápoje, kterou sládek v Minipivovaru Kolštejn uvařil.

„Nejobtížnější část procesu výroby piva je vaření. Člověk u toho musí být dvanáct, čtrnáct hodin. Vařením se dá ovlivnit chuť piva, pak už to moc nejde," říká Maks.

Minipivovar Kolštejn je jeho první profesionální „štací". Pět let se věnoval výrobě pěnivého moku v domácích podmínkách. Z čeho měl novopečený branenský sládek největší obavy?

„Určitě z kvašení. Kvasinky, to je alfa a omega celého procesu. Měl jsem obavy, jestli kvašení začne, zda vše dobře prokvasí, jestli to nenapadnou divoké kvasinky," svěřuje se Maks.

Branenským sládkem je několik týdnů. Novodobá historie pivovarnictví se v horské obci začala psát na přelomu letošního března a dubna. Už tři týdny zde mohou lidé ochutnat vlajkovou loď místního minipivovaru, světlou dvanáctku Bran. Poslední červnový pátek se uskutečnil slavnostní křest obou piv.

„Má vyváženou chuť. Trošku jsou v něm znát kvasinky, je hořké, ale ne moc, je plné. Ale možná bude hořčí, přidal jsem chmel. Na můj vkus bylo moc jemné," odpovídá rozvážně Maks na otázku, jak chutná branenské pivo.

O chuti nápoje rozhoduje slad a chmel. První surovina mu dává plnost a chlebnatou chuť. Člověk má díky sladu po napití pocit plných úst. Ovlivňuje také barvu piva. Chmel je kořením, dává pivu hořkost.

Kdo chce ochutnat branenské pivo, nemusí si nutně dělat výlet do restaurace Kolštejn. Na čepu je také v Šumperku: v kavárně PředMěstí nebo v podniku Dakota na Hlavní třídě.

Autor: Petr Krňávek

29.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Hledáme OBCHODNÍKA DISTRIBUCE do týmu regionálních deníků

Ilustrační foto

Opilý řidič s kamionem kličkoval po dálnici

Závody i muzika. Na Dolní Moravě zahajují lyžařskou sezónu

Už v sobotu se slavnostně otevře Relax & sport resort Dolní Morava. Pracovníci skiareálu tak oficiálně zahájí zimní sezónu.

Čtyřicet lidí hledalo nezvěstného pacienta

Po třiatřicetiletém pacientovi léčebny v Bílé Vodě pátrali v úterý 12. prosince policisté, hasiči i horská služba. Muž odešel v odpoledních hodinách na procházku, když se ale po dvou hodinách nevracel, začal se po něm personál léčebny shánět.

Rozloučili jsme se

Týdenní informační servis pohřebních služeb ze Šumperska a Jesenicka.

Koledy zněly z rozhledny, u kostela i v internátu

Zpěv koled zněl ve středu 13. prosince na osmnácti místech Šumperska a Jesenicka. Lidé si v rámci akce Česko zpívá koledy pořádané Deníkem přišli známé melodie zanotovat na rozhlednu, na náves nebo ke kostelu. Přidali se i středoškoláci na internátu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT