„Hotovo" si mohl branenský sládek Jiří Maks říct 28. června. Právě poslední červnový pátek lidé poprvé ochutnali jedenáctistupňové pivo Dolmen. První várku tohoto nápoje, kterou sládek v Minipivovaru Kolštejn uvařil.

„Nejobtížnější část procesu výroby piva je vaření. Člověk u toho musí být dvanáct, čtrnáct hodin. Vařením se dá ovlivnit chuť piva, pak už to moc nejde," říká Maks.

Minipivovar Kolštejn je jeho první profesionální „štací". Pět let se věnoval výrobě pěnivého moku v domácích podmínkách. Z čeho měl novopečený branenský sládek největší obavy?

„Určitě z kvašení. Kvasinky, to je alfa a omega celého procesu. Měl jsem obavy, jestli kvašení začne, zda vše dobře prokvasí, jestli to nenapadnou divoké kvasinky," svěřuje se Maks.

Branenským sládkem je několik týdnů. Novodobá historie pivovarnictví se v horské obci začala psát na přelomu letošního března a dubna. Už tři týdny zde mohou lidé ochutnat vlajkovou loď místního minipivovaru, světlou dvanáctku Bran. Poslední červnový pátek se uskutečnil slavnostní křest obou piv.

„Má vyváženou chuť. Trošku jsou v něm znát kvasinky, je hořké, ale ne moc, je plné. Ale možná bude hořčí, přidal jsem chmel. Na můj vkus bylo moc jemné," odpovídá rozvážně Maks na otázku, jak chutná branenské pivo.

O chuti nápoje rozhoduje slad a chmel. První surovina mu dává plnost a chlebnatou chuť. Člověk má díky sladu po napití pocit plných úst. Ovlivňuje také barvu piva. Chmel je kořením, dává pivu hořkost.

Kdo chce ochutnat branenské pivo, nemusí si nutně dělat výlet do restaurace Kolštejn. Na čepu je také v Šumperku: v kavárně PředMěstí nebo v podniku Dakota na Hlavní třídě.