Bombu objevil hledač kovu. Jak později policie doplnila, jedná se o nevybuchlou leteckou pumu německé výroby o hmotnosti 250 kg. Od toho se odvíjí přípravy na řízený odpal a ohrožený prostor, který musel být evakuován.

Odpal provedli pyrotechnici krátce před druhou hodinou.

Záběry výbuchu se objevily i na sociálních sítích, přinášíme jedno z videí (někdy je třeba několik sekund počkat, než se video načte):

Před třetí hodinou policie na sociálních sítích oznámila, že se obyvatelé Sosnové již mohou vrátit domů. 

Příspěvek zveřejněný na sociální síti.Příspěvek zveřejněný na sociální síti.Zdroj: Policie ČR

"Na základě rozhodnutí pyrotechnické služby o tom, že likvidace pumy samotné bude probíhat na místě, bylo zapotřebí zabezpečit důkladně místo zásahu, a to jak z hlediska požárního, tak úpravami okolního terénu (pytle s pískem)," popsali přípravy zásahu hasiči na svém facebookovém profilu.

"Od počátku až do samotného konce byla cela situace na místě v Sosnové u Opavy nepřetržitě monitorována. Na zásahu se podílelo 12 příslušníků ZÚ HZS ČR se 7 kusy techniky. Nechyběly také naše cisternové zodolněné stříkačky Titan a Triton," dodali dále.

Evakuace obce Sosnová skončila krátce před půl jednou. Policisté společně s hasiči kolem dvanácté obcházeli domy a kontrolovali, jestli ještě v některém z nich se nenachází někdo z místních obyvatel.

V obci Sosnová byla nalezena nevybuchlá letecká puma z období druhé světové války. Nález si vyžádal uzavření a evakuaci obce, 1. května 2021.Příspěvek zveřejněný PČR na sociální síti.Zdroj: Deník/Vladimír Pryček

Policejní opatření

Všechny přístupové cesty v okruhu zhruba jednoho a půl kilometru byly již od rána uzavřeny. Dovnitř policisté pouštěli pouze ty, kteří jeli pro své blízké. Všechny ostatní obyvatele, kteří se z místa neměli jak dostat, odvezli hasiči.

V obci Sosnová byla nalezena nevybuchlá letecká puma z období druhé světové války. Nález si vyžádal uzavření a evakuaci obce, 1. května 2021.Uzavřená cesta ve směru z Malých Heraltic.Zdroj: Deník/Vladimír Pryček

Původně mělo podle místních dojít k odpalu již kolem 12. hodiny a návrat se předpokládal kolem 16. hodiny odpoledne. 

Vyjádření pyrotechnika

Zdroj: Policie ČR

Ranní evakuace

Podle svědků museli místní opustit bydliště do 10 hodin ráno. Místostarosta sousedního Lichnova Jan Gemela Deníku potvrdil, že obdrželi sms zprávu s informací o zákazu cestování směrem na Sosnovou. 

Policejní snímky ze zásahu v Sosnové.Policejní snímky ze zásahu v Sosnové.Zdroj: Policie ČR

"Jsem teď mimo Lichnov, ale byl vyhlášen zákaz cestování od nás směrem na Sosnovou. Prý tam našli bombu z druhé světové války, která je tak velká, že musí evakuovat celou obec," řekl ráno Deníku Jan Gemela.

Čeští příznivci ruského motorkářského klubu Noční vlci se sešli u památníku vojáků Rudé armády v Komenského sadech, 30. dubna 2021 v Ostravě.
Noční vlci v Ostravě byli jako beránci. Zlobili ale protiruští aktivisté

"Volala nám ráno mamka, že máme pro ni přijet, protože dostali pokyn od policistů, kterých je tam plno, do 10 hodin se vystěhovat - opustit vesnici. Doufám, že nás tam pustí," řekla Deníku žena, která v autě jela směrem do obce.

Obec Sosnová leží v podhůří Jeseníků mezi městy Bruntálem, Krnovem a Opavou. Protéká ji potok Hořina, jenž pramení nad obcí. Na katastru o rozloze 1341 ha žije zhruba 400 obyvatel.

Bombu objevil hledač kovu

"Hledač kovu nalezl v obci Sosnová nevybuchlou munici. Policejní pyrotechnici vzhledem ke stavu munice rozhodli o její řízené likvidaci a určili bezpečný perimetr 1,5 km. Věc jsme dnes ráno řešili se samosprávou a probíhá evakuace cca 300 obyvatel," potvrdila informaci na sociální sítě zhruba 15 minut před 10. hodinou také policie.