Žádosti o předání zdravotnické dokumentace novému poskytovateli mohli lidé předkládat do jedenáctého prosince. Poté spisy skončí na krajském úřadu v Olomouci.

Lázně v polovině října předčasně ukončily provoz a propouští všechny zaměstnance. Do neudržitelné ekonomické situace se dostaly kvůli dramatickému poklesu počtu pacientů.

Budoucnost lázní je i nadále nejistá. „O dalším vývoji se intenzivně jedná. Snažíme se najít provozovatele či investora, který by do toho chtěl jít pro rok 2014. Jednání se bohužel protahují. Počítáme, že do konce roku by nějaké výstupy měly být," řekl Radim Hatlapatka, jednatel společnosti Schroth. Ta lázně v Lipové vlastní.

Firma se rovněž prodejem některých nemovitostí snaží uhradit dluhy, které vznikly provozem lázní v letošním roce.

Lázně založil v Dolní Lipové v roce 1829 Johann Schroth. Léčebná kúra poruch metabolismu a obezity zdravotní ústav v první polovině 20. století proslavila po celé Evropě. V dobách rozkvětu zaměstnával sto dvacet pracovníků.

Obyvatele Lipové konec lázní mrzí. V jejich pocitech se mísí smutek, nostalgie i obavy.

„Bude to mít dopad na celou vesnici. V lázních je zaměstnaná spousta místních. Někdy jsou to celé rodiny, otec i matka. Když budou lázně propouštět, bez příjmů bude celá rodina," reagovala v polovině října na zprávu o propouštění zaměstnanců učitelka mateřské školy v Lipové Silvie Rosypalová.