Čtenáři se tak ještě letos dočkají důstojného zázemí, kde bude dostatek prostoru na regály s knihami, ale i čítárna, kavárna, v nejvyšším patře také aula s pódiem, kam se vejde sto osmdesát lidí. Tu bude využívat i sousední gymnázium.

„Lidé se někdy ptají, co budeme dělat v tak velké budově, ale prostory zcela odpovídají parametrům městské knihovny,“ konstatovala ředitelka šumperské knihovny Kamila Šeligová.

Přístroje v šumperské nemocnici. Ilustrační foto
Šumperská nemocnice bude do přístrojů investovat miliony korun

Teď omítky, pak podlahy a dlažby

Řemeslníci museli vybourat příčky mezi třídami a kabinety. Na skládce tak skončilo přes sto tun suti. Zachovalo se ale historické schodiště, které je nyní zakryté. Stavebníci nyní dokončují omítky, čeká je ještě pokládka podlah a dlažby i instalace výtahu.

Zvenku si budova zachová svou původní podobu včetně barvy fasády, na první pohled o rozsáhlé vnitřní rekonstrukci svědčí jen nová okna.

„Práce jdou podle plánu, i když jsme během nich narazili na řadu problémů, vzhledem k tomu, že se jedná o starou budovu. Všechny se ale daly technicky řešit. Zajímavé je, že na původní stavbě tehdy evidentně pracovaly dvě firmy, jedna část je totiž provedena daleko kvalitněji, než druhá,“ vysvětlil Pavel Volf z šumperské radnice, který provádí pravidelný stavební dozor.

Oblečení pro olympioniky ušily švadleny v jesenické firmě.
Na olympiádě se Češi předvedou v oblečení z Jeseníku

Stěhování knih? V červenci

Radnice již vypsala soutěž na dodavatele vybavení, které bude zahrnovat regály, židle stoly a další nábytek. Cena sice vzejde až z podaných nabídek, počítá se ale s částkou kolem deseti milionů korun. Stěhování desítek tisíc svazků z budovy současné knihovny v ulici 17. listopadu do nových prostor je naplánované na červenec.

„Provede ho specializovaná firma, která přestěhuje celé regály. Svazků je totiž kolem šedesáti tisíc, pokud bychom je pak znovu měli abecedně třídit, trvalo by to nejméně dva měsíce,“ doplnila Kamila Šeligová.

Slavnostní otevření knihovny se uskuteční 1. září. Zároveň se bude jednat o připomínku devadesátiletého výročí od otevření první české šumperské školy.

Autobus IDSOK v novém barevném provedení a s novým číslem linky
Kritizované autobusy mají nové jízdní řády. Platí už od neděle