Alois Kubík zasvětil celý svůj život Jeseníku a zdejším lázním. Jako lékař v nich působil šedesát let. Věnoval se výzkumu zdejšího klimatu a je znalcem historie lázní. V současné době stále pokračuje ve své překladatelské a badatelské činnosti.

„Také díky jeho praxi a činnosti se mohou jesenické lázně chlubit významným postavením lázeňského místa nejen v rámci České republiky, ale i střední Evropy," uvedl v návrhu na jmenování Aloise Kubíka čestným občanem předseda správní rady Společnosti Vincenze Priessnitze Jaroslav Novotný.

Společnost návrh podala za Kubíkův přínos jesenickému lázeňství, poznávání historie Jesenicka a propagaci odkazu Vincenze Priessnitze. Příležitostí k nominaci se staly devadesáté narozeniny, jichž se emeritní primář dožívá v sobotu 14. února.

Zatím posledním počinem Aloise Kubíka byl překlad životopisu Vincenze Priessnitze z pera doktora Selingera. Důvěrný Priessnitzův přítel knihu napsal na základě setkání, která se uskutečnila jen několik měsíců před smrtí legendárního léčitele.

„S radostí jsem ty německé texty přeložil. Považuji je za nejautentičtější životopis Vicenze Priessnitze, který byl napsán," řekl Alois Kubík v rozhovoru pro periodikum Lázeňské prameny.

Radní města nominaci Aloise Kubíka doporučili zastupitelům. Ti o udělení čestného občanství rozhodnou ve čtvrtek 19. února „Pan Kubík je úžasná osobnost s mimořádným dopadem na Jesenicko a lázeňství v tomto regionu," podotkl místostarosta Jeseníku Petr Procházka.

Pokud zastupitelé významnému lékaři ocenění udělí, zástupce radnice mu jej předá 28. února na společném lázeňsko-městském plese.

eseník má v současnosti 27 čestných občanů. Jsou mezi nimi i prezidenti Masaryk, Beneš a Gottwald. Jako zatím poslednímu město čestné občanství udělilo hudebnímu pedagogovi Vladimíru Vraňovskému.