Marná byla snaha obhájce Antonína Žváčka z cechovního senátu. Porotu o nevině svých klientek nepřesvědčil. Nepodařilo se mu tak zopakovat úspěch z loňského roku, kdy jeho plamenná řeč zaujala soudce natolik, že udělili čarodějnicím milost. Letos skončily nekompromisně na hranici.

Ceremonielmistr Petr Drlík coby žalobce kladl bosorkám za vinu zejména letošní teplou zimu. „Zločinu proti lidstvu se dopustily v letošní zimě, kdy zapříčinily nepřízeň počasí. Jsou odpovědny za odklonění zimy do USA a jiných krajin, čímž ochudily naše děti o zimní radovánky. Nezasněženost našich hor vedla ke stresům a vznikům náhlých srdečních příhod všech chatařů a provozovatelů lyžařských vleků. Úspory občanů za vytápění dosáhly hodnot, ze kterých nemají radost energetické společnosti," hřímal žalobce.

Zdroj: Youtube

Připomněl také, že kvůli čarodějnicím a teplé zimě, kterou způsobily, vznikla škoda silničářům tím, že nespotřebovali posypovou sůl a teď ji budou muset celé léto střežit, aby ji někdo nerozkradl a neprodal potravinářskému průmyslu.

„Zemědělci žalují čarodějnice proto, že únor bílý pole nesílil a zásoby vody nebudou stačit předpokládanému letnímu suchu. Policisté zase kvůli nim nevybrali dost peněz na pokutách za nepoužití zimních pneumatik, protože nebyly potřeba," přidával další hříchy Petr Drlík.

Předseda cechovního senátu Antonín Žváček se coby obhájce snažil všechna nařčení vyvrátit. „Vyzývám váženou soudní stolici ke spravedlivému procesu jako loni, kdy jsme poprvé v historii dosáhli osvobozujícího rozsudku, naše klientky byly propuštěny na svobodu a po letech znovu mohl vzplát k radosti našich dětí bio oheň," pronášel Antonín Žváček.

Připomněl, že obžaloba se opět soustřeďuje na počasí, jen s tím rozdílem, že dříve vadila zima a teď teplo. „Obžaloba uvádí, že děti byly ochuzené o zimní radovánky. Teplou zimu si ale naopak pochvalovali důchodci a lidé s nízkými příjmy. Energetické společnosti si ušlý zisk vynahradí v létě, kdy aspoň budou mít důvod ke zdražení," snažil se obhájce obměkčit soud.

Naopak vyzval, aby jeho klientky byly za obvinění odškodněny, a to z prázdné cechovní pokladny, kvůli křivému nařčení a neoprávněnému vystavení na hranici.

S obhajobou ale neuspěl. Soudní senát vynesl očekávaný verdikt. „Letos jsem očekával úspěšný proces, ale nenašel se nikdo tak chytrý, kdo by v rámci spravedlnosti vyhlásil amnestii," dodal Antonín Žváček.

Pak už mohla k radosti zejména malých návštěvníků vzplát vatra se symbolickou čarodějnicí, na níž si děti následně opekly párky. Členové cechu také vybrali a ocenili tři nejkrásnější čarodějnice. Všechny ceny zůstaly doma v Mohelnici.