Spolkový dům má sloužit pro volnočasové aktivity a spolkovou, kulturní, sociální, vzdělávací a sportovní činnost. Občanské sdružení ho rekonstruuje z části objektu bývalé textilky, který získalo do dlouhodobého pronájmu.

„Zhruba rok jsme připravovali projekt pro získání dotace z evropských fondů a stavební projekt. Dotaci se nám podařilo získat, ale ne v požadované výši milionu a osmi set tisíc korun, ale jen ve výši přibližně milionu a sta tisíc. Potýkali jsme se ale s problémy při vstupu na staveniště ze strany zástupce vlastníka přilehlého pozemku, takže jsme nedodrželi termín kolaudace požadovaný v dotační smlouvě a dotace nám propadla," řekla předsedkyně občanského sdružení Patria Mea Hana Riedlová.

Podle plánů občanského sdružení má být spolkový dům víceúčelovým zařízením. Na čtyřech stech čtyřiceti metrech čtverečních má být sportovní místnost, posilovna, zkušebna, kancelář a kuchyňka. Vše bude bezbariérové a tudíž využitelné i pro invalidy nebo starší občany. Sloužit má nejen potřebám Zábřežanů, ale i lidí z okolních vesnic.

Když sdružení objekt přebíralo, byl v hodně zuboženém stavu. Do části zatékalo, všude byla vymlácená okna a dveře, ze zdí byly vytrhané elektrické rozvody, které zřejmě skončily ve sběrných surovinách, uvnitř se povalovalo spoustu nepořádku po bezdomovcích. Dnes už se celý objekt mění. I přes problémy s dotací sdružení pokračuje ve stavbě z vlastních zdrojů. „Termín dokončení ale v této chvíli nedokážu odhadnout," doplnila Hana Riedlová.

Areál bývalé Perly je nyní rozprodaný a patří mnoha vlastníkům. V části stále sídlí textilní výroba, své prostory zde má i několik firem. Část lokality ale stále chátrá. Vzhledem k tomu, že jde o soukromé objekty, město nemá možnost situaci řešit.

Do opuštěných továrních hal se dá snadno dostat a různé party toho také využívají. Naplnilo se bohužel varování bývalého starosty města Petra Fabiána, že z území se stane nebezpečný zábřežský Bronx.

V roce 2006 se městu nepodařilo areál koupit jako celek. Když začalo o koupi jednat, zjistilo, že Perla už některé budovy a pozemky při okraji areálu rozprodala. Tím podstatně omezila využitelnost prostoru jako celku.

Město ztratilo šanci ovlivnit, k čemu bude areál sloužit. Od Perly koupila tehdy radnice za dva a půl milionu korun jen rybník. Koupit i zbytek bylo stejně nad její finanční možnosti.

„Na současnou podobu areálu tím pádem nemáme vliv. Snažíme se ale jednat s jednotlivými majiteli objektů, aby si je zajistili a oplotili, aby se tam nestahovaly různé živly, což je problém vzhledem k tomu, že v sousedství je bytová zástavba," řekl starosta Zábřeha František John.

Naděje, že by se našel silný investor, který by zrevitalizoval celou lokalitu, je mizivá. „Byl by navíc omezen územním plánem, kde je limitem hlavně dopravní napojení a intenzita dopravy. Kvůli ní zde už není možné postavit například další supermarket. Lokalita by se dala využít jen na menší obchody nebo přestavět na byty. Zábřeh ale v tomto není tak atraktivní, jako velká města, a vzhledem k situaci na trhu s nemovitostmi se sem developeři nehrnou. Bytů je už dost," podotkl starosta John.

Území bývalé Perly patří mezi typické brownfileds. To je urbanistický termín označující opuštěná území s rozpadajícími se obytnými budovami, nevyužívané dopravní stavby a nefunkční průmyslové zóny. Označení brownfields (v překladu hnědá pole) vychází z barvy staveb na leteckých a satelitních snímcích.