Od výdejního pultíku na polévku se vinul dlouhý had zájemců s konvičkami, sklenicemi, dózami i hrnci a fronta se tvořila také u stánku s jitrnicemi, tlačenkou, uzeným masem a dalšími vepřovými dobrotami.

Čekání si mohli nakupující zpříjemnit ochutnáváním chleba se sádlem a škvarky, které členové cechu nabízeli zdarma, nebo se mohli zaposlouchat do písniček a koled v podání Dechové hudby Mohelanka.

„Chodím sem každý rok. Letos jsem koupila jitrnice, tlačenku a ještě jdu pro bouřku. Doma se po tom vždycky jenom zapráší, pokaždé si moc pochutnáme," svěřila se pravidelná návštěvnice Jiřina Čechová.

Členové cechu letos připravili 270 litrů polévky, téměř sedm stovek jitrnic, vyudili sto dvacet kilogramů masa – bůčku, kotlety i krkovice – a na ochutnání nechyběl ani ovar.

Přípravy jsou ale pokaždé náročné. „Zabere nám to celý týden. Nejvíc práce jsme měli v pátek. Dělali jsme na tom celý den, končili jsme až někdy ve čtyři hodiny ráno. V sobotu jsme pak ještě dodělávali poslední přípravy. Zapojili se prakticky všichni pánové z cechu i jedna cechovní dáma," řekl cechmistr Karel Nosek alias Karlos I.

Na náměstí dříve viselo opravdové prase a mistr řezník předváděl, jak se porcuje. Mělo to být poučení hlavně pro děti z paneláků, které něco takového už neznají.

Dnes už ale opravdový pašík na trojnožce nevisí. Takové maso totiž nesmí jít do prodeje, zakazují to hygienické předpisy. „Navíc všichni stáli ve frontě a na práci řezníka při bourání masa se ani nešli podívat. Ani děti to nějak moc nezajímalo, takže jsme od toho upustili," vysvětlil předseda cechovního senátu Antonín Žváček.

Úplně ale lidé o prase nepřišli. Jen skutečného čuníka nahradila jeho dřevotřísková imitace – cechovní zlaté prasátko.
Cechovní sezona plná zábavy, karnevalů a veselí začala 11. 11. v 11 hodin a 11 minut a potrvá až do jarního pálení čarodějnic. Nejbližší další akcí bude 14. února oblíbený cechovní maškarní karneval.

Na mohelnickém náměstí Svobody bude rušno i v příštích dnech. V úterý 16. a ve středu 17. prosince se tady konají vánoční trhy a koledování, a to vždy od deseti do sedmnácti hodin.

Koledovat se bude u vánočního stromu po oba dny od patnácti hodin. V úterý se představí harmonikář, po něm vystoupí Pomněnky z Mateřské školy Na Zámečku a na závěr dechová hudba Mohelanka. Ve středu se bude koledovat s Holubičkami z Mateřské školy Hálkova, hudebním kroužkem Základní školy Mlýnská a s dětmi z místní základní umělecké školy.